Tillbaka

Hårt slag för Galago när Liv Strömquist byter förlag

2021-04-15
av Kalle Laxgård
Liv Strömquist.
Foto: Emil Malmborg

Galago tappar sin största författare. Efter 15 år på förlaget ger den folkkära serietecknaren ut sin nästa bok på Norstedts.

– Klart att det är en jätteförlust, säger Galago-förläggaren Sofia Olsson.

Inne i spegelsalen blir en bok om besatthet av fysisk skönhet och kommer ut den nionde september.

– Det känns väldigt kul att göra en bok om ett av mina största intressen: utseende. Det känns extra aktuellt efter detta år som vi alla ägnat åt att stirra på vårt egna face i en zoom-kamera, säger Liv Strömquist i ett pressmeddelande.

Seriealbumet blir hennes första på Norstedts. Sedan mitten av 2000-talet har Liv Strömquist gett ut sju böcker på Galago och har länge varit det Ordfront-ägda förlagets största författare.

– Hon ville testa ett annat förlag – och det är vi såklart ledsna för. Men efter 15 år på Galago/Ordfront ville hon gå till ett större förlag. Det finns ingen konflikt eller något sådant, säger Sofia Olsson, förläggare på Galago.

Hon och Liv Strömquist har känt varandra sedan 2005, då de delade ateljé på serieskolan i Malmö. Själv fick Sofia Olsson beskedet för drygt ett år sedan.

– Liv var väldigt noga att tala om det här och förvarna i god tid. Så vi har pratat om det men hon hade bestämt sig för att flytta till Norstedts.

Vad kan de ge som inte ni kan?

– Det vet ju inte jag, men det är ju ett väldigt mycket större förlag som har väldigt mycket mer resurser. Sedan har Galago och Liv haft ett fantastiskt samarbete under jättemånga år och dragit varandra, säger Sofia Olsson, som började på förlaget 2018.

Hon säger att det är en stor förlust för Galago att tappa Liv Strömquist, både kommersiellt och personligt. 

– Men det är sådant som händer. Man får försöka blicka framåt och hitta nya serieskapare och jobba med dem man har. Men det är klart att det är en jätteförlust, det ska inte förnekas.

Det senaste året har Sofia Olsson arbetat med att försöka täcka upp för serieskaparen.

– Sedan har ju corona kommit mitt i allt, så man har varit tvungen att tänka nytt på väldigt många sätt. Men det finns ju inga mirakelkurer. Det gäller att tålmodigt jobba med bra författare, se till att de utvecklas, ha ögonen på vilka nya som kommer… Som man bör jobba jämt.

Liv Strömquists backlist, med titlar som Kunskapens frukt, Ja till liv! och Den rödaste rosen slår ut kommer även i fortsättningen att ligga på Galago.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.