Tillbaka

Hbtq-bokhandel öppnar i Malmö

2021-03-26
av Matilda Källén
Foto: Pexels

Sveriges enda hbtq-bokhandel slår upp portarna i maj, skriver QX.

Bakom initiativet står den ideella kulturföreningen Page 28, som sedan 2019 anordnat litteraturscener och pop up-bokhandlar med syfte att sprida hbtq-litteratur. 

Nästa steg: En egen bokhandel.

– I den queera historien finns en viktig tradition av hbtq-bokhandlar, från Gay’s the Word till Hallongrottan. I nuläget finns ingen hbtq-bokhandel i Sverige men det är dags att ändra på! säger en av föreningens grundare, Lou Mattei, till QX.

Planen är att bokhandeln, som beskrivs som ”ett queert andningshål för alla hbtq-personer som älskar kultur”, ska öppna i kulturgallerian Mitt Möllan i centrala Malmö i maj. Just nu pågår en insamling till bland annat butiksinredning och litteraturinköp. Tanken är att verksamheten ska drivas utan vinst, säger Lou Mattei.

– Pengarna vi drar in kommer gå oavbrutet tillbaka in i föreningen och bemanningen kommer bestå enbart av volontärer. Vi har just nu ett litet startkapital, men behöver betydligt mycket mer för att kunna utveckla vår dröm och göra denna bokhandeln bra.

I augusti medverkar Page 28 också på WorldPride i Malmö och Köpenhamn.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.