Tillbaka

Hedengrens flyttar från Stureplan

2021-02-16
av Matilda Källén
Nicklas Björkholm äger Hedengrens bokhandel.
Nicklas Björkholm äger Hedengrens bokhandel.
Foto: Ylva Sundgren

Hedengrens har legat på Stureplan i centrala Stockholm sedan 1897. Men nu måste bokhandeln flytta – ungefär ett kvarter.

I april lämnar Hedengrens Stureplan och flyttar in i nya lokaler på närliggande Grev Turegatan. Anledningen är ett kommande renoveringsarbete.

– Flytten har varken med vår ekonomi eller covid-19 att göra utan handlar om att de ska börja gräva och riva runt Stureplan, vilket har varit på gång i åtta, tio år, säger bokhandelns ägare Nicklas Björkholm.

– Det känns förstås jättetråkigt, fick jag välja skulle jag inte flytta, men nu får jag inte välja. Stureplan kommer att bli mycket torftigt, fortsätter han.

Bokhandelns kontrakt sades upp av värden i oktober förra året, varpå man erbjöds den nya lokalen, som ligger intill restaurangen Tures på Grev Turegatan. Nicklas Björkholm beskriver den som ”acceptabel, men betydligt mindre”.

– Å andra sidan är det högre i tak där, så vi kan bli mer som Söderbokhandeln, med höga bokhyllor längs väggarna, säger han.

För att göra plats i lagret anordnar Hedengrens i samband med bokrean en lagerrensning ”av guds nåde”, fortsätter Nicklas Björkholm, där man kommer att göra sig av med alla titlar som man haft i mer än fyra år. Just nu rör det sig om 4 800 titlar, som inte kommer att finnas tillgängliga på webbshopen. Samtidigt har butiken en gräns på 50 kunder. 

Hur ska ni lösa det?
– Vi får räkna, helt enkelt. Jag får ta på mig skinnjackan och leka vakt.

Vilken dag Hedengrens slår igen portarna vet Nicklas Björkholm inte. ”Någon gång i slutet av mars”, tror han. Den nya lokalen ska hur som helst stå färdig för inflytt den 1 april. Hedengrens har skrivit ett kontrakt på fyra år.

– Så vi finns kvar, och kommer fortsätta försöka vara störst, bäst och vackrast.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.