Tillbaka

Hemliga finansiären kliver fram: ”Får tillbaka en trevligare stad”

2022-08-19
av Kalle Laxgård
Michael Cocozza.
Foto: Pressbild

Han har hittills benämnts som ”Linköpings nya jättebokhandels hemliga finansiär”. Men nu väljer fastighetsmiljardären Michael Cocozza att träda fram.

I helgen som var slog Linköpings bokhandel upp dörrarna. Med sina 1 200 kvadratmeter är det en av landets största, och med avsikten att låta 95 procent av försäljningen vara böcker gör det till en av de mest spektakulära satsningarna i branschen.

Sedan projektet avtäcktes för ett år sedan har det framgått att det backas av en hemlig finansiär.

Du kanske fortfarande vill vara hemlig?

– Nej. Corren högg tag i mig på invigningen och fick mig att börja prata. Han hade väldigt bra koll på läget så det var lika bra att sluta vara hemlig, säger Michael Cocozza.

Fastighetsägaren, miljardären, lokalpolitikern och styrelseordföranden i Dibb förlag fortsätter:

– Man bör vara tillgänglig för media när man får direkta frågor.

Rent formellt ägs Linköpings bokhandel av Dibb förlag, ett ideellt drivet bokförlag som ger ut lokal litteratur. Utgivningen uppgår till cirka 5–6 titlar om året varav en av fjolårets var Michael Cocozzas fackbok Linköping 1921.

När Akademibokhandeln häromåret beslöt att lägga ner sin butik på Nygatan i centrala Linköping fick Johan Hagesund, förläggare på Dibb, idén att starta en ny bokhandel i de tomma lokalerna.

– Det tyckte jag lät jobbigt. Vi var skeptiska. Men Johan övertalade oss. Han är ung och har energin och fick oss med på tänket, säger Michael Cocozza.

Själv grundade han i början på 1980-talet ett fastighetsbolag som genom åren växt och med tiden skapat honom en ansenlig personlig förmögenhet. 2020 donerade Michael Cocozza tillsammans med sin fru Catharina 100 miljoner kronor till barnmedicinsk forskning på Linköpings universitet.

När det gäller den nystartade bokhandeln betonar Michael Cocozza att det handlar om ett lån.

– Till mjuka villkor. Ränta och amorteringar är beroende av att det finns något att betala ränta och amorteringar med. Det här är ett intresse jag har och jag tycker bokhandeln behövs. Det är bra för staden, säger han.

Han målar upp verksamheten som ett blivande kulturhus, med bokhandel, kafé och evenemang.

Men du ser det alltså inte som en donation?

– Det är ett lån som man ska betala tillbaka om det är så att det finns något att betala med. Finns det inte det har lånet förfallit. Då är det räntefritt. Det är låg ränta också, två procent. Det här är ett sätt att få i gång det.

Så hur stort är lånet till en början? Vad kostar det att få i gång en så pass stor bokhandel?

– Det har vi inte sagt något om offentligt. Företagets kostnadsstruktur och hur man byggt upp det, det tycker jag är vår hemlighet, svarar Michael Cocozza.

Värt att tillägga är också att bokhandeln är ett så kallat svb-bolag, alltså ett aktiebolag med särskilt vinstuttagsbegränsning. Detta för att pengarna ska stanna i verksamheten.

– Det blir ett sätt för oss att få människor engagerade i verksamheten och kanske ställa upp som volontärer, för att de vet att de jobbar för ett annat intresse. Så verksamheten i sig har inga krav på sig att generera vinster till en utomstående aktieägare.

Så vad förväntar du dig att få tillbaka av det här?

– Jag får tillbaka en trevligare stad med större kulturutbud. Att staden i sig blir bättre att leva i. Det finns många tomma lokaler i dag, konkurrensen på nätet gör att många butiker slagit igen. Det finns ett behov av att få i gång verksamheter i de tomma lokalerna, säger Michael Cocozza.

Han tillägger att han själv inte äger fastigheten bokhandeln ligger i.

Du tycker bevisligen att fysiska bokhandlar är viktiga. Vad betyder de för dig?

– Bokhandlar och bibliotek är platser jag tillbringat många timmar i mitt liv. Det är en värld som öppnas för dig. Du får nya perspektiv och ny kunskap. Det är en viss känsla att gå in i en bokhandel. Vart än jag reser tycker jag att det är trevligt att besöka stadens bokhandel.

Hur ser ditt eget läsande ut?

– Jag läser mycket, främst facklitteratur men jag är också med i en bokcirkel där vi läser annat. I våras läste vi Paradiset (Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah, reds anm.) och lite Kallifatides, nu läser vi Stöld (Ann-Helén Laestadius). Så skönlitteratur ingår men mest är det facklitteratur.

Kommer du själv att ha någon särskild roll i butiken framöver?

– Nej, vi tänker att vi ska begränsa oss. Bokförlaget äger bokhandeln, sedan har bokhandeln en egen styrelse som ska sköta butiken åt ägarbolaget. Så min funktion i bokhandeln blir att jag blir kund och köper böcker.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.