Tillbaka

Hettan slog mot bokförsäljningen

2010-08-13
av SvB
De heta juliveckorna inspirerade inte till bokköp. Försäljningen minskade i de flesta bokhandlar i sommar, undantaget Akademibokhandeln som ökade försäljningen med mellan fem och tio procent i sina butiker.

ibokhandelns försäljningsdirektör Bo Holmberg talar om en vändning för kedjan. Sedan i mars har försäljningen i kedjans butiker ökat varje månad utom april jämfört med förra året. En del av förklaringen är att Akademibokhandeln fått ordning på leveranser och sortiment efter långvariga problem. Men ökningen i juli, som gäller jämförbara butiker, beror inte på leveransstrul förra sommaren, enligt Holmberg, eftersom dessa började först i augusti:

– Pocket och skönlitteratur har gått bra, Lars Keplers Pagininikontraktet har dragit iväg rejält. Jag tror att omställningen till det nya butikskonceptet betytt mycket.

Siffrorna för den övriga fysiska bokhandeln tyder däremot inte på någon vändning. Bokias cirka 85 butiker backade med sju procent i juli.

– Under de vackra semesterdagarna har kunderna gjort något annat än att köpa böcker, säger Gunilla Wall, statistikansvarig på Bokia.

Kedjans vd Peter Killberg tycker att minskningen är ”logisk” med tanke på att Bokia hade en god försäljning förra året.

– Augusti har börjat betydligt bättre än i fjol och vi har haft siffror som matchar väl med förra året under våren. Det är inte så att vi ser någon jättedramatik, säger Peter Killberg.

De helägda Bokiabutikerna har sålt en eller ett par procentenheter bättre än franchisetagarnas butiker i sommar.

– Vi har investerat förhållandevis mer i konceptanpassning i de helägda och jag vill gärna tro att det finns ett samband. Men vi ska inte överdriva skillnaden, säger Peter Killberg.

Även för JB-gruppen och Ugglan verkar det bli minussiffror för juli, men de två kedjorna har ännu inte samlat statistik från alla boklådor. Under årets sex första månader minskade Ugglans boklådor med mellan tre och fyra procent i snitt.

– Det är vi inte nöjda med och tittar på vad vi ska göra åt det. Det är svårt att sälja inbundna böcker för över 200 kronor – vi måste få bort intrycket av att bokhandeln är dyr och bli mer prisaktiva. Men augusti har börjat bra, säger Ugglans vd Anders Billing.

Katarina Jeansson, ordförande i JB-gruppen och ägare till Dillbergs bokhandel i Kalmar:

– Kalmar är en bra sommarstad och Dillbergs bokhandel har gått ganska bra. Om vi har minskat någon procent är det ingen fara, säger hon.

Även Hamrelius bokhandel i Malmö har dragit nytta av turistströmmar:

– Vi har sålt över miljonen i juli. Vi förväntade oss inte alls det, med tanke på värmen, men folk kom in på morgnar och kvällar. Vi började få ett uppsving under juli redan förra året. Vi har haft mer turism i Malmö nu än tidigare. Framförallt har vår engelska avdelning gått väldigt bra, säger bokhandlaren Gudmund Hamrelius.

Sommar är pockettid och för Pocketshop hamnade försäljningen på samma nivå som förra året, med stora skillnader mellan butikerna. Pocketshops Arlandabutiker ökade kraftigt under juni, juli och hittills i augusti, medan citybutikerna minskade något och butiker i buss, tåg- och pendellägen låg på samma nivå.

NK Bokhandel och Partille bokhandel ser värme och vägarbeten som orsaker till en minskning på mellan 15 och 25 procent.

– Det har varit helt dött på NK. Vem är i innerstaden när det är värmebölja? Något som också spelat roll är att de lagt spårvagn på Hamngatan, det gick ju inte att komma över gatan, och turisterna vet ju inte hur man går andra vägar, säger Lena Ek, NK Bokhandel.

Även Bokskotten i centrala Stockholm backade i juli. Enligt Bo Holmberg har däremot Akademibokhandeln City på Mäster Samuelsgatan ökat jämfört med juli förra året.

– Stockholmsbutikerna har generellt gått markant bättre än våra butiker i övriga landet. Jag tror att marknaden vänt lite tidigare i Stockholm, säger Bo Holmerg.

Försäljning i juli jämfört med 2009:

Akademibokhandeln: +5-10 procent.

Bokia: –7 procent.

Coop: –5 procent.

Pocketshop: Oförändrat.

SF-bokhandeln:– 4-5 procent.

NK Bokhandel: –15-20 procent.

Partille bokhandel:–25 procent.

Adlibris: +15 procent.

Bokus: Oförändrat.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.