Tillbaka

Hjalmar Petterssons i Katrineholm i konkurs

2019-02-13
av Emma Olsson
Hjalmar Petterssons har legat i Katrineholm sedan 1903. Nu går boklådan i konkurs.
Foto: Privat

Katrineholm förlorar sin bokhandel, och bokhandelskedjan Ugglan en medlem. Hjalmar Petterssons bokhandel går i konkurs.
– Förlagen borde vara mer intresserade, säger ägaren Jan Helmér.

Just nu annonserar butiken utförsäljning på sin hemsida, tre böcker för två.
En lång kamp mot vikande omsättning, en nedgång med dryga 10 procent under julhandeln och röda siffror i bokslutet 2018, är över.

– Det är ju inget bra alls. Det är tungt. Vi har försökt banta kostnader men omsättningen har gått ner och vi har inte fått ner hyran, säger Jan Helmér.
Butiken ligger i danskägda köpcentrat Violen. De 500 kvadratmeter som utgör Hjalmar Petterssons kostar dryga 80 000 kronor i månaden.

– Alldeles för mycket, konstaterar Jan Helmér.

Han äger butiken tillsammans med hustrun Ann-Sofi Helmér sedan 2005, men har jobbat i branschen sedan 1979.

– Är pengapåsen slut så är det inte så lätt att fortsätta. Vi är inte beredda att satsa mer privat, så är det. Vi har lagt in tillräckligt mycket pengar innan, säger Jan Helmér.

Förutom näthandelns framväxt och att bibliotek och kommun inte längre handlar böcker och kontorsmaterial från fysisk bokhandel, ger han förlagen en roll i utvecklingen.

– Jag vet att det är volym som genererar bra rabatter från förlagens sida. Men de borde vara intresserade av att det finns en bredd. Och bredden finns inte på stormarknader. Det känns lite motarbetat emellanåt, säger han.

Hjalmar Petterssons bokhandel fick sitt namn 1903. Butiken har tillhört Akademibokhandeln, men var fram till konkursen medlem i nya Ugglan.

I måndags rapporterade SvB om en annan konkurs, Halmstads bokhandel. 

– Men jag ser det inte som en trend, utan något slumpmässigt som gör att de lägger ner just nu, säger Mats Ahlström, ordförande för Bokhandlarföreningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.