Tillbaka

Högerextrem tidning ställer ut på Bokmässan

2016-08-17
av Lars Schmidt
Foto: Niklas Maupoix

Den högerextrema tidningen Nya Tider ställer ut på årets Bokmässa i Göteborg. Nya Tider ges ut av AlternaMedia och säger sig skriva om det som "gammelmedia" ljuger om eller förvanskar.

Nya Tider är en veckotidning på yttersta högerkanten, som enligt tidningen Expo, har starka band till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen. I sin presentation på Bokmässans sajt skriver Nya Tider att man berättar "om det som systemmedia mörklägger, ljuger om eller förvanskar". Nu ska tidskriften för första gången ha en monter på Bok & Bibliotek.

– Vår policy generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten. Men vi tillåter inte att utställarna använder plattformen på ett sätt som strider mot mänskliga fri- och rättigheter, säger Bok & Biblioteks vd Maria Källsson.

Årets tema är yttrandefrihet. Hur rimmar det med att ha en utställare som beskrivs ha starka band till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen?

– Vad de gör i sin monter, det pratar vi inte med utställarna om. Då urvattnar man begreppet yttrandefrihet. Däremot arrangerar vi inget seminarium tillsammans med dem, säger Maria Källsson.

I en av programpunkterna i Nya Tiders monter kommer Stefan Torssell prata om sin bok M/S Estonia – Svenska statens haveri. Författaren skrev tidigare krönikor på sajten Avpixlat och numera i Nya Tider. I mars talade han på manifestationen "Folkets demonstration" i Stockholm, där bland andra aktivister från medborgargardet Soldiers of Odin deltog.

Påverkar det er inställning till Nya Tider som utställare?

– Vi jobbar inte med åsiktsregistrering av utställarna. De har rätt att ha sin åsikt. Det ligger i yttrandefrihetens natur. Essensen är att många röster ska få komma till tals. Men uttrycks hets mot folkgrupp, då skulle vi agera, säger Maria Källsson.

Skulle ni tillåta även den nazistiska Svenska Motståndsrörelsen att ställa ut?

– Vi har inte fått någon förfrågan från dem så det är en hypotetisk fråga som jag inte vill gå in på. Vi skulle göra en bedömning. Det är svåra frågor som vi brottas dagligen med.

Kan det medföra några säkerhetsmässiga problem att ni låter Nya Tider ställa ut?

– Det kan jag inte svara på. Vi går igenom programmet med polisen och de gör den bedömningen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.