Tillbaka

Hoi förlag tar steg mot börsnotering

2021-10-29
av Kristian Lönner
Lars Rambe
Foto: Pressbild

Genom ett nytt avtal med investeringsbolaget Dividend Sweden kommer en ägarspridning av aktier för 3 miljoner kronor ske i Hoi förlag. Detta är också ytterligare ett steg mot att börsnotera förlaget.

– Vi är redo att ta nästa steg och vår typ av förlag passar ovanligt bra för att vara publikt och noterat, säger Lars Rambe, vd på Hoi förlag.

Hoi har de senaste åren gått in i Danmark och även startat flera nya imprints: Lusthuset med inriktning på erotisk litteratur, Kunskapshuset där facklitteraturen samlas och Lilla Hoi med utgivning för barn och unga.

– Vi är intresserade av att expandera det här vidare genom att utveckla våra imprints ytterligare, starta upp nya och inte minst bli internationella på riktigt. Vi vill bygga ut i Danmark och sedan gå vidare. Vi har tittat på Finland och på sikt Tyskland men det är saker som kostar miljoner att genomföra och det klarar vi inte av att finansiera med egen kassa, säger Lars Rambe.

Det som nu konkret händer är att aktieägare i Dividend Sweden blir delägare i Hoi, säger Lars Rambe.

– Dividend kan erbjuda bolag som de tror på att göra en ägarspridning. Det innebär att de ställer ut en faktura för sina tjänster som betalas i form av en kvittning där de erhåller aktier i vårt bolag som de sedan delar ut till sina aktieägare.

Värderingen av Hoi är satt till 4 kronor per aktie, samma som vid den senaste nyemissionen. Ägarspridningen av aktierna omfattar 3 miljoner kronor vilket innebär att 750 000 aktier nu erhålls av Dividends ägare. Uppskattningsvis 4 000 personer kommer på så sätt att få aktier i Hoi förlag.

– Det här underlättar för oss att sedan hitta större investerare inför en notering för det ger aktien likviditet när många personer handlar med den. Det innebär också att vi sannolikt har en ganska stor andel av nästa nyemission säkrad.

Vilka risker ser du?

– Det är en hel del krav kring att ha ett noterat bolag men det är inget jag känner mig orolig för. Jag känner mig trygg med att vi har en bra kärna av ägare och att vi kommer kunna driva det här vidare på ett bra sätt, så jag ser inga stora risker även om det är en krävande process.

Samtidigt betonar Lars Rambe att det inte är säkert att man lyckas bli noterade bara för att det är målsättningen.

– Vi ska gå igenom en noteringsprocess på en marknadsplats och det finns alltid en risk att man misslyckas, både med att bli noterade och att få önskade emissioner fulltecknade. Men det jag kan konstatera är att verksamheten får bättre finansiella och ekonomiska förutsättningar, det är redan väldigt tydligt.

Är det rätt läge nu med tanke på att ni haft ett par tuffa år bakom er med minskad omsättning och röda siffror i boksluten?

– Vi har haft en tydlig svacka som i vårt fall föregicks av en väldigt kraftig utveckling fram till 2018 som boostades av framgången med Omgiven av idioter. Vi återinvesterade pengarna i att bygga organisation, göra systemen mer digitala och robusta och lansera imprinten. 2019 slutade royalityströmmen från Omgiven av idioter och vi kunde inte kompensera för det och hålla uppe omsättningen och resultatet, säger Lars Rambe och fortsätter:

– Förhoppningen var att vända trenden 2020 men då kom pandemin. Nu när den klingat av och vi fått i gång Kunskapshuset så pekar det uppåt igen och vi kommer 2021 omsätta mer än 2019 och 2020 och även göra vinst så på det sättet är läget bra.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.