Tillbaka

Hoi: ”Tillräckligt för att etablera oss ordentligt på nordiska marknaden”

2022-05-04
av Kalle Laxgård
Lars Rambe. Arkivbild.
Foto: Helene Rothstein Sylvesten

Hybridförlaget Hoi tar in 20 miljoner kronor i en nyemission för att finansiera sin internationella expansion. Bolaget har nu även en uppfattning för när första dagen på börsen kan bli.

I ett pressutskick kallar Hoi till årsstämma den sista maj. Där väntas aktieägarna fatta beslut om en rad punkter.

En av dem handlar om en nyemission på 4 445 000 B-aktier till ett värde av 4,50 kronor styck, alltså motsvarande cirka 20 miljoner kronor. Enligt vd Lars Rambe genomförs emissionen för att ge förlaget full finansiering för sin kommande tillväxtstrategi.

– Kapitalet ska vara tillräckligt för att etablera oss ordentligt på den nordiska marknaden liksom att ta marknadsandelar i Sverige, säger Lars Rambe.

För den svenska verksamheten ska det bland annat handla om att bygga ut Hois svenska förlag men också satsningar på nya imprint. När det gäller den internationella handlar det i första steget om ökat engagemang i Danmark, där Hoi redan finns, och en möjlig etablering i Finland redan i höst. Därtill utvärderas möjligheterna att gå in i Norge.

– Steget därefter är sannolikt Tyskland. Parallellt tittar vi alltmer på möjligheterna med internationell bokförsäljning, främst av facklitteratur på engelska, säger Lars Rambe.

Som SvB tidigare rapporterat förbereder sig Hoi på att sig ut på börsen. För att göra det har förlaget ingått ett partnerskap med investeringsbolaget Dividend Sweden.

Enligt Lars Rambe är den kommande nyemissionen en viktig del av börsnoteringen. Den närmar sig nu. Inom kort skickas en ansökan in till den svenska börsen Nordic growth markets.

– Noteringshandlingar förbereds nu tillsammans med vår mentor Nordic Advisors. Noteringsdagen är av naturliga skäl inte fastslagen ännu, men vi siktar på att första handelsdag ska vara i slutet av juni, säger Lars Rambe.

Samtidigt ska aktieägarna även ta ställning till kvittningsemissioner under årsmötet. Dels handlar det om partnern Dividend Sweden, som Hoi gör ägarspridningen genom.

– Det betyder att vi kvittar en överenskommen fordran på tre miljoner kronor mot B-aktier i Hoi. Dessa aktier delas sedan ut av Dividend till deras många aktieägare. På så sätt får vi över 4 000 nya aktieägare och uppfyller därmed spridningskravet som ställs på ett noterat bolag.

Den andra större kvittningen gäller en större del av köpeskillingen i Tallbergs förlag, som Hoi köpte i vintras.

– Således får bolaget som tidigare ägde Tallbergs förlag som verksamhet delvis betalt i aktier i Hoi, säger Lars Rambe.

Också en konsult som arbetat med noteringen får delvis betalt i Hoi-aktier.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.