Tillbaka

Hon belönas med Alfons-Bokalen 2022

2022-10-12
av Carina Jönsson
Foto: Pressbild/Norstedts förlagsgrupp

Grundaren och verksamhetschefen för Läsfrämjarinstitutet tilldelas Alfons-Bokalen för "sitt arbete med läsning för integration av barn, unga och deras vuxna."

Marlen Eskander grundade Läsfrämjarinstitutet för sju år sedan. Detta med målet att via läsningen skapa språkförståelse hos barn för att underlätta integrering. Nu tilldelas hon och Läsfrämjarinstitutet Alfons-Bokalen för 2022.
Motiveringen lyder:
”För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda”. 
I juryn för Alfons-Bokalen sitter, förutom representanter från Rabén & Sjögren, även Bok-Makaren som förvaltar rättigheterna för Alfons Åberg.
 
– Läsfrämjarinstitutet gör ett fantastiskt arbete i områden som annars inte nås av särskilt mycket barnkultur. Med sin fyrdimensionella läsning presenterar de barnlitteratur och bjuder in barnen att som medskapare ta berättelserna till sin verklighet, säger Sofia Hahr, Gunilla Bergströms förläggare på Rabén & Sjögren i ett pressmeddelande. 
 
Alfons-Bokalen instiftades 1992 av författaren Gunilla Bergström och Rabén & Sjögren. Priset ska belöna föredömliga insatser för barn och barnkultur. Bland tidigare pristagare märks Suzanne Osten, Ayla Kabaca och Nassim Al Fakir.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.