Tillbaka

Hon blir ny chef för Politiken Literary Agency

2021-04-28
av Matilda Källén
Johanna Gustavsson.
Johanna Gustavsson.
Foto: Elizabeth Bick

Svenska Johanna Gustavsson rekryteras som chef för Politiken Literary Agency. Hon kommer närmast från en tjänst som senior scout i USA.

Politiken Literary Agency representerar Politikens författare, däribland Jussi Adler-Olsen, men även författare knutna till Politikens svenska förlag Polaris, som Karin Smirnoff, Klas Östergren och Greta Thunberg.

Nu får agenturen en ny chef i Johanna Gustavsson. I och med rekryteringen flyttar hon tillbaka till Sverige efter att ha arbetat som senior scout på Maria B. Campbell Associates i New York. 

– En av de stora höjdpunkterna under min tid som svensk bokscout i New York var möjligheten att också kunna läsa och scouta den skandinaviska utgivningen. Jag har länge beundrat och jobbat nära Politikens agentur och är väldigt glad över att nu ta steget till att fullt ut få ta deras författare ut i världen, säger hon i ett pressmeddelande.

Lene Juul, förlagsdirektör på Politiken, beskriver Johanna Gustavsson som ”helt rätt person till att lyfta vår agentur in i en framtida internationell bokmarknad”, medan Polaris vd Jonas Axelsson menar att hon är ”en eminent förstärkning till en redan välskött agentur”.

– Rekryteringen utvecklar det dansk-svenska samarbetet, knyter Politiken och Polaris närmare varandra, och understryker vårt fokus på arbete med författarnas rättigheter, fortsätter han.

Johanna Gustavsson kommer att arbeta från Stockholm. Hon tillträder tjänsten den 1 september.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.