Tillbaka

Hon blir ny ordförande för Författarförbundet

2018-05-28
av Emma Olsson
Foto: Bonnier Carlsen

Författaren Grethe Rottböll blir ny ordförande för Sveriges författarförbund.
– Framförallt vill jag jobba för att författare och översättare ska få ordentligt betalt för sitt arbete, säger hon.

I helgen stod det klart att Grethe Rottböll efterträder Gunnar Ardelius som ordförande för Sveriges författarförbund.

Just nu är hon aktuell med bilderboken Första Naturhjälpen tältar, tillsammans med Anna-Karin Garhamn, på Bonnier Carlsen. Totalt står hon bakom 25 bilderböcker och två romaner.

Två barnboksförfattare efter varandra? Hur gick diskussionen på Författarförbundets årsstämma?
– Ingen har nämnt det, vi pratar inte om genrer när ordförande väljs. Dessutom har både jag och Gunnar Ardelius skrivit romaner för vuxna, säger Grethe Rottböll.

Hon blev invald i BULT (Författarförbundet Barn och Ungdomslitterära sektionen) i samband

med att hennes andra roman Rosenodlaren kom ut, 1988.

Sedan tre år är hon invald i Författarförbundets styrelse.

För henne är frågan om ersättning en förutsättning för att Författarförbundet ska kunna syssla med allt det som står på agendan, det fria ordet och frihet från hot och våld.

– Jag ser det som att vi är med och bidrar till att hela samhället genomsyras av litteratur. Det blir allt svårare med flera publiceringsformer i avtalen och allt färre författare som kan leva på sitt författarskap, säger hon. På det sättet har det blivit sämre, säger hon.

Det egna engagemanget fick hon med sig hemifrån. Hon fick en främmande ord-bok av sin mamma när hon började gymnasiet och märkte att klasskompisarna hade en annan bakgrund, med föräldrar som var konstnärer och som läste.

– Mina föräldrar dog när jag var ganska ung, 18 år, och läsningen räddade mig. Jag fick ett språk för min sorg. Jag vet att alla kan drabbas av litteraturen på samma sätt som jag. Därför är det en nåd för mig att få arbeta med det här, säger hon.

Till vice ordförande valde stämman Patrik Lundberg, författare till romanen Gul utanpå och boken Facit – om konsten att skriva krönikor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.