Tillbaka

Hon tar över bokhandeln i Karlshamn

2021-01-08
av Matilda Källén
Anki Hansson.
Anki Hansson.
Foto: Per-Ola Mattsson

Lundins bokhandel i Karlshamn har fått en ny ägare. Sedan den 4 januari drivs butiken av Anki Hansson.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

När Anki Hansson fick höra att hemstaden Karlshamns enda bokhandel var till salu, och riskerade att försvinna om ingen köpare dök upp, föddes en idé. 

– Jag tänkte att det är ju förfärligt om den skulle upphöra. Så jag bollade med min man, bokade in ett möte med Tony (Viksten, bokhandelns förre ägare, reds. anm.) och blev mer och mer sugen. Let’s go for it!

De senaste 17 åren har Anki Hansson arbetat inom kyrkan. Utöver ett vikariat på stadens förra leksaksbutik har hon ingen tidigare butikserfarenhet, men beskriver steget över till bokhandelsvärlden som ”en dröm som går i uppfyllelse”.

– Böcker har alltid varit de bästa paketen man kan ge mig, säger hon.

Lundins bokhandel är en butik med minst sagt gamla anor. Den grundades redan 1831, har legat på sin nuvarande plats på centrala Drottninggatan sedan 1950-talet, och besitter vad Anki Hansson beskriver som ”en gammaldags charm” som hon nu hoppas kunna förvalta.

– Att det här har varit stadens bokhandel i nästan 200 år... Nyp mig i armen!

I dag har bokhandeln, enligt senaste bokslutet 2020-04, en omsättning på cirka 4,7 miljoner kronor och ett resultat på 56 093 kronor. Det är ett ekonomiskt läge som enligt Anki Hansson hållit sig stabilt trots coronapandemin. 

– Vi har sålt bra och folk tycker om att läsa. Sedan har vi också kontorsmaterial till hemmakontoren. Så jag känner mig väldigt trygg.

Med köpet av bokhandeln kom även den två personer starka personalstyrkan.  

– Det här hade nästan varit omöjligt utan dem, för de har jobbat här så länge och lär upp mig för fullt, säger Anki Hansson, som tog emot nycklarna till butiken så sent som i måndags, den 4 januari.

Framöver satsar hon på att ”bli lite varm i kläderna”, men vill så småningom sätta sin egen prägel på bokhandeln.

– Butiken är väldigt välsorterad, så jag vill inte förändra för mycket. Men på sikt kommer man naturligtvis att märka att det är en ny ägare, säger hon, och fortsätter:

– Det känns verkligen bra i magen. Jag har blivit så väl mottagen och fått en massa grattis. Vi har haft en flygande start. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.