Tillbaka

Hon utses till Årets läsfrämjare

2022-06-08
av Carina Jönsson
Foto: Pressbild

Det är journalisten och författaren Pascal Engmans stiftelse som utser Eva Holmström till Årets läsfrämjare. Hon är biblioteksansvarig på biblioteket på Söråkers Folkets hus.

Eva Holmström har jobbat på biblioteket på Söråkers Folkets hus sedan 1996. Under den tiden har hennes bibliotek bland annat sett till att alla sexåringar i närområdet fått ett bibliotekskort och vissa helgdagar håller biblioteket öppet till midnatt för att vara tillgängligt när folk ändå besöker Folkets hus. Dessutom anordnas en diskussionsklubb för barn om böcker och under pandemin ordnade biblioteket bokkassar för barnen att hämta upp.
Nu går Eva Holmström i pension – och blir Årets läsfrämjare.
– Jag är en biblio-tok. Det handlar om att locka fram lusten hos de unga. Steg ett är att man själv älskar böcker. Och tycker om att träffa barn. För mig handlar det mycket om öppna den skattkammare som ett bibliotek är. Att fundera på vad barnet är intresserat av. Gillar barnet fotboll så vill de läsa om fotboll eller om någon som är bra på fotboll, säger hon i ett pressmeddelande.
Sedan 2021 delar Pascal Engmans stiftelse ut 25 000 kronor till en person som gjort framstående insatser för att locka unga till läsning. Fjolårets stipendiat var Anneli Glamsare. 
I kommittén som delar ut Årets läsfrämjare ingår, förutom Pascal Engman själv, Läsrörelsens grundare Elisabet Reslegård och mediepersonligheter som Gunilla Herlitz, Eva Hamilton och Silan Diljen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.