Hotar stämma sin bokare: ”Som en blöt filt över mig i ett år”

Mats Jonsson.
Mats Jonsson.

Inför sin senaste turné anlitade författaren Mats Jonsson en bokare, som även skötte faktureringen. Men pengarna har Mats Jonsson fått kämpa om – och fortfarande saknas 150 000 kronor.


Nu förbereder han nästa steg: stämning.

Publicerad Senast uppdaterad

Efter sin senaste bok, När vi var samer, ville Mats Jonsson åka på författarturné i Sverige. Då hans tidigare bokare, Anders Teglund, inte hade tid behövde han hitta en ny.

– Förlaget tipsade då om ”Bokaren”, som de tidigare haft ett visst samarbete med rörande andra författare. Han verkade bra. Jag hade stött ihop med honom ett antal gånger på 90-talet genom gemensamma bekanta men inte mer än så, säger Mats Jonsson.

De träffades. Något avtal på papper skrevs inte men de kom muntligen överens om att Bokaren skulle hjälpa till med turnén, som inleddes hösten 2021 och sedan fortsatte våren 2022.

Inledningsvis rörde uppdraget att ordna bokningar och sköta marknadsföringen.

– Men sedan var den springande punkten att han jobbade på ett annat sätt med faktureringen än Teglund. Med Anders fakturerade jag själv alla arrangörerna och sedan fakturerade han mig för sin procent. I det här fallet var det tvärtom. Bokaren ville sköta faktureringen och sedan skulle jag fakturera honom för att få mina pengar, minus hans arvode på 20 procent, säger Mats Jonsson.

Det var egentligen inget upplägg han var bekväm med, men ”ståhejet” kring hans bok var stort och det kändes rationellt att överlåta faktureringsjobbet till någon annan.

Problemen kom när Mats Jonsson ville få sina pengar.

När han efter höstturnén bad Bokaren om underlag till sin faktura dröjde det först ett par månader innan han fick det. Och när Mats Jonsson sedan skickade fakturan förföll den. Därefter betalade Bokaren bara 100 000 av de 150 000 kronorna.

– Det skyllde han på tekniska begränsningar i internetbanken. Sedan kom betalningarna i omgångar och det tog till juni innan den fakturan var helt betald. Jag blev förstås fylld av onda aningar. Jag visste ju att han hade fått in pengarna, eftersom jag visste exakt vad han fakturerat, men han har uppenbarligen inte möjlighet att betala mig, säger Mats Jonsson.

Därför skärpte han tonen inför faktureringen av vårturnén. Avräkningen kom också – men betalningsproblemet eskalerade.

– Jag skickade en faktura på drygt 200 000 med förfallodag 7:e juli. Den 6:e juli fick jag 50 000 kronor. Och sen dess har jag inte fått några mer pengar, säger Mats Jonsson.

SvB har tagit del av mejlväxling och annan dokumentation mellan Mats Jonsson och Bokaren från deras samarbete. Bokaren ursäktar upprepade gånger den försenade och uteblivna betalningen. Att skulden på 151 775,93 kronor inte har kunnat betalas har han flera förklaringar till, bland annat covid-19 och att arrangörer är långsamma med att betala.

– Men svaret på det är att mina arrangörer framför allt är kommuner, regioner och Svenska kyrkan – inga som är kända för att långsamma på att betala fakturor, säger Mats Jonsson.

I januari tog han ärendet till Kronofogden.

– Då svarade Bokaren med att försöka ge mig dåligt samvete genom att hänvisa till sin familj, som inte gjort någon ont, och ifrågasätta beslutet att gå till Kronofogden i stället för att sälja fakturan. Jag svarade att jag inte håller på med sånt och återförde det till vad det egentligen handlade om: att han behållit pengarna för mitt arbete.

I april meddelade Kronofogden Mats Jonsson att Bokaren avvisar fordran, med hänvisning till att han ska ha fakturerat fel bolag och att handelsbolaget som Mats Jonsson fakturerat inte hade någon verksamhet 2022.

När han kollade upp det såg han att Bokaren har två bolag – dels handelsbolaget, dels en enskild firma – där alla pengar från arrangörerna kommit in.

– Namnet på hans handelsbolag står på de avräkningar han har skickat till mig, det står på fakturorna jag skickat till honom – som han inte har invänt mot – utan där han betalat en av dem i sin helhet, den andra som han betalat en del av. Han har använt handelsbolagets konton i sociala medier för att marknadsföra mina arrangemang och har dem på sin hemsida. Så det är inte alls ett giltigt argument, säger Mats Jonsson.

Efter beskedet från Kronofogden postade Mats Jonsson ett inlägg på Facebook om hur Bokaren behållit pengarna själv. Reaktionerna blev starka. Där började också nästa del i historien om hans obetalda 150 000 kronor.

– Jag hade sådan tur att när jag skrev på Facebook var det en advokat som hörde av sig. Hon skrev att hon gillar mina serier och värnar ett levande kulturliv på landsbygden. Hon erbjöd sig också att titta på det här pro bono, säger Mats Jonsson.

I dag, drygt ett år efter att vårturnén avslutades, sätter författaren och advokaten nu samman ett dokument till Kronofogden – för att sedan ta ärendet till domstol.

– Och så överväger jag att polisanmäla honom för förskingring. Han har haft en förtroendeposition där han har haft hand om mina pengar, säger Mats Jonsson.

Nu har ärendet flyttats från Kronofogden till Stockholms tingsrätt. Kampen om att få sina pengar har tagit mycket kraft, medger Mats Jonsson.

– Det här har legat som en blöt filt över mig i ett år.

När SvB ringer upp Bokaren beklagar han att han är sen med pengarna.

– Som jag har förklarat för Mats så har jag haft ett ensambolag i en pandemi och jag har inte riktigt kommit tillbaka. Jag ligger efter med mina betalningar. Men det är inte så att jag inte tänker betala, jag ligger bara väldigt långt efter, säger Bokaren.

Enligt honom är problemet en artist vars turné ställdes in i somras. När intäkterna från den planerade turnén försvann kom pengarna som skulle betalat Mats Jonssons faktura aldrig in.

Men pengarna har han ju tjänat in och de har fakturerats. Hur kommer det sig att de inte gått direkt till honom?

– Som sagt, jag ligger bara efter med betalningen. Alla pengar som kommer in i ett företag, man tar ju inte exakt samma krona som kommer in för en sak och betalar till den.

Bokaren anser att det bästa hade varit om Mats Jonsson sålt sin faktura, fått pengar, och Bokaren fått en avbetalningsplan.

– Men då var det viktigare för honom att skicka mig till Kronofogden. Och när han gör det bemödar han sig inte ens med att ta reda på vilket företag han ska skicka till Kronofogden. Han skickar ju till fel företag.

Mats Jonsson menar att han har fakturerat samma bolag som stått på dina avräkningar.

– Nej. Det bolaget han har fakturerat har varit vilande i flera år. Jag har ett annat bolag där alla Mats fakturor skickats från, och kontot där jag betalat till honom. Men han har inte ens frågat om vem han ska fakturera, han har inte ens satt ut organisationsnummer på fakturorna.

Att han kommer att betala sin skuld är det inget snack om, menar Bokaren.

– Men i egenskap av bolagsägare, när Kronofogden frågar mig, måste jag säga att den fakturan inte stämmer, för den ska inte till det bolaget.

När ska du betala då?

– Så snart det bara går. Jag kämpar på allt vad jag kan. Så väldigt snart, hoppas jag.

Powered by Labrador CMS