Tillbaka

Hundra bästa böckerna utsedda

2019-11-06
av TT/Litteratur
Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit en av de böcker som har format vår värld, enligt BBc
Foto: JB REED

Den mörka materian av Philip Pullman och Vita tänder av Zadie Smith, det är några av den engelskspråkiga litteraturens mest inspirerande böcker, enligt BBC Arts.

De har låtit en jury av både kritiker och författare välja böckerna " som formade vår värld ". Där finns också klassiker som Jane Austens Stolthet och fördom, George Eliots Middlemarch och Mary Shelleys Frankenstein.

Jonty Claypole, chef på BBC Arts, vill att listan ska vara "provokativ, väcka debatt och inspirera till nyfikenhet" och menar att den är bredare än de flesta liknande listor.

George RR Martin har också en bok med, den första delen i Sagan om is och el". Andra böcker som valts ut är Yaa Gyasis Vända hem, Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol, Sagan om ringen-trilogin av Tolkien, Övärlden av Ursula K Le Guin samt Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro. Bland böckerna för barn och ungdom syns exempelvis Harry Potter-serien av JK Rowling och Häxorna av Roald Dahl.

Verken är indelade i kategorier som "identitet", "äventyr" och "kärlek, sex och romantik".

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.