LEDARE

Hur utvecklas de litterära genrerna över tid?

Johan Sandholm.

Vilka är de kommande stora trenderna och var fokuserar förlagen sin satsning? SvB:s publisher Johan Sandholm djupdyker i nya siffror.

Publicerad Senast uppdaterad

För bokbranschen har Svensk Bokhandels utgivningskataloger länge varit en oslagbar resurs för att hålla sig i framkant och förstå branschens utveckling. Den kan ge insikter om allt från var en bok eller författare befinner sig, hur omslagstrender utvecklas till hur olika förlagen positionerar sig.

Med sina 1 305 titlar från 108 olika förlag, inklusive 71 debuterande författare, är Vårens Böcker en imponerande samling. Men vad döljer sig bakom dessa siffror? Genom att använda katalogens ämnesregister som bas ger den oss en unik möjlighet att följa förändringarna.

En genre som går som tåget är deckare och spänningslitteratur. Från 78 titlar våren 2022 ökade antalet till 101 titlar våren 2023 och nu hela 120 titlar våren 2024. Spänningsgenrens grepp om läsarna tycks fortsätta att stärkas, med flera stora namn som fortsätter att dominera scenen.

Svensk skönlitteratur fortsätter att blomstra, med 174 titlar våren 2024 jämfört med 166 titlar 2023 och 158 titlar våren 2022. Enligt Mediebarometern 2022 är skönlitteratur den mest lästa genren, och denna trend ser ut att vara här för att stanna. Här ser vi både nya och etablerade författare locka läsare och lyssnare till sina berättelser.

Utländsk skönlitteratur visade en minskning från 134 titlar 2022 till 113 titlar 2023, men en uppgång till 118 titlar 2024 indikerar att genren kanske återhämtar sig.

När det kommer till memoarer och biografier verkar det vara en nedåtgående trend. Från 48 titlar våren 2022 sjönk det till 46 titlar 2023, och nu landar det på endast 37 utgivna titlar våren 2024. Likaså kämpar lyrik och dramatik för att nå sin publik, med endast 28 titlar våren 2024, vilket är en minskning jämfört med de 32 titlar som rapporterades våren 2023 och 40 titlar från 2022.

Vad gäller barnboksutgivningen ser vi en tydlig tendens där småbarns- och bilderböcker ökar i antal, medan utgivningen för äldre barn och ungdomar får stå tillbaka. Denna utveckling väcker frågor om dess orsaker och vilka konsekvenser den kan medföra framöver.

När vi tittar på upphovspersoner och karaktärer i vårens utgivning, möts vi av en spännande blandning av nya ansikten och etablerade författare. Vi vill passa på att säga välkommen till Vårens Böcker och ett särskilt stort grattis till de 71 debuterande författare vi ser i vår!

Slutligen, glöm inte att du som är katalogprenumerant nu har tillgång till e-katalogen i SvB-appen. Du kan ladda ned appen Svensk Bokhandel digital från App Store eller  Google Play för att hålla dig uppdaterad om det senaste inom svensk bokutgivning. 

Och om du har nya idéer om hur vi kan förbättra vår information till branschen är du alltid välkommen att kontakta mig. 

Välkommen till en framtidsspaning i vårens utgivning!

Johan Sandholm

Powered by Labrador CMS