Tillbaka

I väntan på genombrott

2008-04-18
av Lars Schmidt
I Frankrike har den sålt i över 800 000 exemplar och nästa år kommer den på svenska. Det nystartade förlaget Sekwa knep rättigheterna till Igelkottens elegans framför ögonen på konkurrenterna

– Jag tror att vi hittade den på Amazon. Vi kollade försäljningssiffrorna och sedan läste vi den och blev helt begeistrade, säger Heléne Enqvist, Helsingborgshalvan av Sekwa förlag.
Kompanjonen och Stockholmsdelen av förlaget, Johanna Daehli, fortsätter.
– Den får vi aldrig, tänkte vi, men vi skickade in ett seriöst bud.
De väntade i över en månad och vågade inte ens ringa för att höra hur det gick. Sedan damp det ner ett mejl från Gallimard: Grattis, ni har fått rättigheterna. Avgörandet hade fällts av författaren Muriel Barbery som gillade Sekwas inriktning: välskriven, men inte svår, fransk litteratur skriven av unga kvinnor.
– Det finns hur mycket bra böcker som helst, säger Heléne.
Därmed inte sagt att resten är enkelt. Den första boken kom för drygt ett år sedan: Claire Castillons Insekt. Den togs emot väl, som det brukar heta.
– Och vi blev nästan chockade över hur många recensioner det blev, säger Johanna.
Insekt passerade också Magnus Utviks nålsöga och hölls upp för tv–publiken. Utvik gav boken en trea, men den sålde nästan inget. Heléne och Johanna räknar samman exemplaren de skickat iväg: av 900 böcker har nära 300 skickats med hjälp av distributionsstöd och 200 har varit gratisexemplar. Den rena försäljningen i butik ligger alltså på runt 400 böcker.
Lagom till förlagets ettårsdag satsade de trots allt på en pocketupplaga, och genom Lena Lundgren på Aktiv Insäljning fick de ut den hos både Pocketgrossisten och Pocketstället. En dryg månad senare hade de skickat ut 1 700 exemplar. En succé för Sekwa.
Också Claire Castillons nya bok Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska har recenserats flitigt. Liksom Léonora Mianos Nattens inre. I början av mars var den sistnämnda med i Malous Bokklubb på TV4, där Henning Mankell kallade den för »oerhört välskriven«.
Heléne och Johanna läser kopiösa mängder med böcker, och får tips från agenter som Arabella Cruse i Paris. Men tiden räcker inte till. Utgivningstakten är tre–fyra böcker per år, och borde vara högre om förlaget ska få utrymme i bokhandeln.
Men eftersom i princip alla böcker hittills går med förlust, vore det en katastrof. En svår ekvation. Heléne lever på pengar från ett torp hon sålt, Johanna på sin sambo. De väntar på ett genombrott.
Böckerna är inbundna på det franska sättet, mjuka pärmar med flikar. Och omslagen har en påtryckt gördel, liknande till exempel Gallimards böcker. Från början hade de tänkt sig helt franska omslag, utan bilder. Men insåg att det inte skulle fungera i Sverige. Istället lägger de ner oerhört mycket tid på omslagen.
– Vi är extremt jobbiga och ger oss aldrig, säger Johanna.
– Vi har nästan tagit livet av formgivaren, säger Heléne.


Vad är det?
Sekwa: hemmasnickrad fonetik för franskans »c’est quoi, vad är det?«
Adress: Helsingborg och Stockholm
Ägare: Heléne Enqvist (översättare, förläggare) och Johanna Daehli (tidigare förlagschef på Storm, förläggare)
Startår: 2007
Antal utgivna titlar: 5
Kommande böcker:
* Anne Rambach, Bombyx n Léonora Miano Konturerna av den dag som nalkas
* Delphine de Vigan No et moi
* Muriel Barbery, Igelkottens elegans
Största succé: Insekt i pocket, 1 700 exemplar på en månad
Drömutgivning: »Vi tycker redan att vi har den. Vi vill bara ha en drömförsäljning också«

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.