Tillbaka

”Ingen ville ge ut boken”

2019-04-12
av Kalle Laxgård
Anne Gaathaug, förlagschef på Gloria.
Foto: Pressbild

Fredrik Virtanens kommande bok marknadsförs som ”boken som inga svenska förlag ville publicera”.

Men stämmer det verkligen?

Strax före jul meddelade norska Gloria forlag att det skulle ge ut Fredrik Virtanens kommande bok Utan nåd både i Norge och Sverige.

Tidigare samma höst hade Fredrik Virtanen själv skrivit ett debattinlägg i Expressen om drevet mot honom under Metoo-rörelsen. Där presenterades också hans kommande bok, som skulle ges ut av ett norskt förlag eftersom de svenska ”vridit sig som ängsliga maskar” inför manuset.

Den 29 april ges Utan nåd ut samtidigt i Sverige och Norge. I ett pressmeddelande presenteras titeln som ”boken som inga svenska förlag ville publicera”.

Det är dock en sanning med modifikation.

Svensk Bokhandel har talat med ett tiotal av de största svenska förlagen. Av dem vill några inte kommentera om de fått ett manus. Några säger att de läst det men menar att det inte varit tillräckligt bra eller passat i listan.

Andra säger att de helt enkelt inte fått något att ta ställning till.

– Nej, vi har inte blivit erbjudna manuset, säger Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag.

– Ingen förläggare jag har pratat med har fått manuset, säger Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co.

Inte heller HarperCollins eller Ordfront har fått det. Pelle Andersson, vd på Ordfront, är kritisk till Glorias marknadsföring.

– Det finns en bild av svenska medier och förlag där vi verkar för ett fegt pk-land och att vi inte vågar göra vissa saker. Det narrativet spelar en viss politisk inriktning i händerna. Den här marknadsföringen från det norska förlaget är olycklig, särskilt som den inte är sann, då vi är flera förlag som inte fått läsa.

Anne Gaathaug är förlagschef på Gloria forlag. I ett mejl till SvB skriver hon att Fredrik Virtanen redan pratat med ”flera av de förlag det var naturligt för honom att kontakta” när Gloria antog manuset i fjol.

– Ingen ville ge ut boken. Därför används termen Ingen. Sedan presenterades vi för varandra, och vi tyckte att det här var intressant att titta närmare på. Jag har själv varit i kontakt med flera som bekräftar att de inte ville vara bokens förläggare, skriver Anne Gaathaug.

Som svar på Pelle Anderssons kritik skriver hon:

– Vi har ingen ambition eller önskan att bedriva någon form av polemik om detta och vill heller inte sätta någon diagnos på svenskt förläggeri.

Ett av de förlag som tidigt fick manuset var svenska Polaris.

Till SvB skriver förlagschef Jonas Axelsson att han läste ett utkast till bokens inledning och inte tyckte att det höll för utgivning.

– Upptäcker nu när jag scrollar att jag förmodligen i vår startup-villervalla aldrig svarade Fredrik ordentligt. Ber om ursäkt för det (via er). Men att det berodde på ”ängsligt maskbeteende” är enbart ett larvigt (sic!) uttalande. Hade manuset hållit måttet så hade ett flertal förlag slagits om det, det är jag säker på.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.