Tillbaka

"Jag är en handledare”

2019-07-17
av Per PeKå Englund
Anna Ehring
Foto: Sara Mac Key

Anna Ehring vill inte kalla sig skrivcoach.

– Jag är en barn- och ungdomsförfattare som ibland handleder andra – handleder i att hitta sin egen unika röst och att inte låta någon ta den ifrån en, säger hon.

På fönsterbrädet står en liten Tintin-figur med Milou intill.

Ingo har en del svarta stråk blandat med det vita i pälsen och det krävs att solljuset denna förmidag i Björkhagen i Stockholm reflekteras genom fönstret och leker i Anna Ehrings hår för att det ska anta en liknande nyans som Tintins.

Men paret skulle få plats i samma serieruta vid köksbordet i Björkhagen i Stockholm och blandrashunden gläfser ibland, nästan lite försynt, som svar på intervjufrågorna till matte. Men där upphör likheterna. Världsreportern Tintin skrev ju aldrig en enda artikel. Anna Ehrings liv är skrivande.

Det har det varit ända sedan 1994 då Anna Ehring, gravid med sitt första barn Trixie, stegade in på Biskops Arnös Skriva dramatik-kurs.

Där blev Stefan Sundén hennes huvudlärare.

– Trots att Stefan är död lever den skrivlust han väckte i mig. Han fick mig helt enkelt att känna att det var roligt att skriva. För mig är han en mentor, säger hon.

Den känslan vill Anna Ehring locka fram hos sina egna elever. För skrivglädjen och lusten att berätta är i hennes ögon lika viktigt som syre, i en blivande författares kropp.

– Hur hade jag grejat 15 år av refuseringar annars? ”Jaså, det där manuset ville ni inte ha…och inte det här heller. Nähä, finns det någon mening med att jag skriver överhuvudtaget?” Jag insåg att jag inte kommer att sluta skriva bara för att ingen vill ge ut mina berättelser. Då gäller det att vända refuseringarna till något konstruktivt. ”Jag har uppenbarligen inte lyckats nå fram med min berättelse? Hur gör jag för att nå fram?”

Det var alltså inte succédebuten, Syltmackor och oturslivet, och Augustprisnomineringen 2010 som fick Anna Ehring att tacka ja till att bli lärare på bland annat Skrivarakademin.

– Jag hade ju bara varit författare i ett par år när jag blev tillfrågad om att ha en kurs och tänkte först att jag nog inte hade så mycket att komma med. Men så slog det mig att den långa vägen fram kunde inspirera andra, säger hon.

Vad är det första man ska göra om man vill bli författare?

– Man ska ställa sig frågan ”Varför skriver jag?”. Svaret kommer ge stor insikt i vad man kommer att skriva.

Varför skriver du?

– Mitt svar är rätt naket. Jag skriver av samma anledning som jag läser, för att slippa vara ensam.

Vad har du tagit med dig från ditt eget liv in i skrivandet som kan vara till nytta för dina elever?

– Jag är ju skådis från början. Så för mig är det en självklarhet att gå in i rollen; att vara mina karaktärer och lära känna dem. Då blir det mer gestaltning och mindre händelser som staplas på varandra.

Hur gör man då?

– En sak som jag ibland gör med mina skrivelever gör jag också på författarbesöken i skolorna, men med barnen kanske jag tar ut svängarna ännu mer: De får göra pappfigurer och skriva ner alla egenskaper de kan komma på runt omkring sina karaktärer. Sedan får deras pappfigurer prata med varandra. Barn har ju rollspelsleken gratis och det är den jag vill locka fram.

Hur tar du fram skrivglädjen hos dina vuxna elever?

– Många har en osynlig grammatikpolis som sitter på axeln sedan skoltiden. Jag letar inte fel i texter. Jag letar efter tecken på den unika rösten.

Hunden hoppar upp i hennes knä och gnyr.

– Och sedan berättar jag vad jag ser och låter deltagare på mina kurser få diskutera varandras texter. Då får den som skrivit texten fundera på om det stämmer överens med vad den ville berätta. Det gäller liksom att locka fram den egna rösten. Det kan såklart vara jättesvårt att se sin egen ton. Men det gäller att våga tänka självständigt och värna om sin integritet om du vill bli författare. För om du gör det blir det lättare att hantera återkoppling på en text du kanske arbetat jättelänge med. Och jag ser responsen från andra som mitt bästa verktyg när jag ska färdigställa en text, säger Anna Ehring.TRE TIPS

Så här kommer du igång med ditt skrivande:

1. Avsätt samma tid varje vecka för din skrivtid. Det kan vara en ensam stund för tankar eller vid datorn.

2. Öppna ett dokument och döp det till ett arbetsnamn eller en titel. Skriv och se vad som kommer. Nu finns en början på något....

3. Läs texten högt för dig själv. Det är rutinen som skapar berättelsen. Låt det ta tid.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.