Tillbaka

"Jag blev sur när Otto skulle sluta"

2019-05-06
av Lars Schmidt
Eva Gedin blir ny vd för Norstedts
Foto: Foto: Sara Mac Key

Eva Gedin lämnar jobbet som Norstedts förlagschef och blir ny vd när Otto Sjöberg slutar vid årsskiftet.

Eva Gedin har varit på Norstedts sedan 1995, förlagschef blev hon 2008. De senaste fem åren har hon jobbat under vd Otto Sjöberg.

– Jag har gillat otroligt att jobba för Otto, så jag blev ganska sur över att han skulle sluta, säger Eva Gedin.

När hon fick frågan om att ta över som vd för Norstedts Förlagsgrupp kändes det självklart att tacka ja, säger hon.

– Jag har väldigt starka känslor för det här huset på Riddarholmen. Framför allt för alla som jobbar här och alla författare. Och jag är glad att styrelse och ägare tycker att det är en bra väg att gå med en mer publicistiskt förankrad chef som står nära författarna, förlagsverksamheten och utgivningen.

Vad tycker du behöver göras mer med Norstedts?

– Det är en otroligt välskött organisation som gjort en stor omvandling. Men vi befinner oss i ett skifte, det handlar om den digitala omställningen, om utgivning, format och att attrahera de bästa författarna.

Vad är viktigast?

– Det gäller att se till att förlagen ska kunna tjäna tillräckligt mycket pengar och att författarna ska tjäna bra på sina böcker. Det ska jag slåss för.

Er digitala intäkter växer snabbt. Är det för att ni säljer mer eller för att ni får bättre betalt för böckerna?

– En kombination! Och sedan ökar vår digitala utgivning, och marknaden ökar.

Nu har du inget karriärsteg kvar på Norstedts. Hur känns det?

– Du menar att jag toppat, haha? Jag är ju också 56 år och har varit ohyggligt länge på Norstedts. Nu gör jag detta några år, så får vi se sedan, säger Eva Gedin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.