Tillbaka

Jan Mårtenson: ”Det var en sorts terapi i en hård vardag”

2022-07-13
av Kalle Laxgård
En bok om året i 50 år. Jan Mårtensons skrivtempo spelar i en egen liga.
Foto: Jonte Wentzel

En deckare om året i 50 år. Författaren Jan Mårtensons svit är svårslagen. Men för honom själv hade det kanske varit ännu svårare att inte skriva den.

Om alla användare på det sociala karriärsforumet Linkedin skulle ha lika långa cv:n som Jan Mårtenson hade sajten sannolikt kraschat.

Utrikesdepartementet, ambassader, FN, kungens handsekreterare och så vidare och så vidare.

Själv har Jan Mårtenson ingen Linkedin-sida. Han är pensionär.

Han har också skrivit inte mindre än 74 böcker på 52 år vid sidan av sitt jobb.

I mitten av juni bjöd Gamla stans bokhandel in till ett samtal i Storkyrkan i Stockholm. I fokus stod Jan Mårtensons smått osannolika bedrift: utgivningen av den 50:e deckaren i den storsäljande serien om antikhandlaren Johan Kristian Homan.

– Att tala i Storkyrkan var en bisarr upplevelse, säger Jan Mårtenson. Samma plats som kungen och drottningen gifte sig när jag var handsekreterare åt honom.

Framför altaret stod ett långt bord. Ovanpå det silverljusstakar med levande ljus.

– Där satt jag med en präst som skulle prata med mig om Homan. Då sade jag att när jag var liten och läste Bibelkunskap fick man lära sig att Jesus drev månglarna ur templet – men nu har ni tagit tillbaka dem.

Hur många böcker han sålt under årets lopp har han ingen aning om, säger den nu 89-årige författaren. Enligt hans förlag, Wahlström & Widstrand, handlar det om över miljoner exemplar sedan 1997 – det är så långt tillbaka deras system sträcker sig. Fortfarande säljer serien över 100 000 exemplar varje år.

Den första Homan-boken, Helgeandsmordet, kom 1973. Det är snart 50 år sedan. Vad tänker du kring det?

– Att om någon hade sagt till mig 1973 att jag skulle skriva 74 böcker, då hade jag bett dem gå hem. Det är lite omänskligt när man tänker på det. Men jag hade dåligt omdöme så jag fortsatte, säger Jan Mårtenson.

Hur blev det så?

– Jo, för att det är en hobby för mig. Som utvecklades till ett behov. Det blev ett behov i den bemärkelsen att jag hade en obetvinglig lust att skriva när jag inte hade något annat att göra. Och så blev det en massa böcker av det.

Din karriär rör sig i det absoluta statsmannamässiga toppskiktet. Många högpresterande personer spelar kanske golf eller motsvarande för att koppla av. Är det här din golf?

– Ja, det kan man säga. Jag hade ett ganska påfrestande jobb. Under kalla kriget var jag nästan 15 år i FN, bland annat som chef för nedrustning och sedan för mänskliga rättigheter. Det var två stora konfliktytor under många år och ett kärnvapenkrig kunde utlösas av ett misstag. Jag brukar tänka att jag behövde en dörr i vardagens tapetvägg, som jag kunde öppna för att gå in i en syrenberså och dricka en dry martini med Johan Kristian Homan och röka en kubansk cigarr – så fick utlänningarna bråka bäst de ville utanför. Det var en sorts terapi i en hård vardag.

Sedan första Homan-deckaren har det inte gått ett enda år utan att du gett ut en bok. Ofta har du gett ut två, ibland tre. Har du aldrig varit sjuk, opepp eller drabbad av skrivkramp?

– Nej, jag skriver utan några ambitioner. Den enda ambition jag har är att ha trevligt. Min fru säger att jag sitter på en ordkran, som jag vrider på och stänger av när jag känner för det. Det är nog riktigt.

Första Homan-boken kom sedan Timo Kärnekull, en vän från studenttiden i Uppsala, ringde och sade: ”Janne, jag ska bli bokförläggare! Men jag har inga författare, så skriv en bok för helvete!”.

Jan Mårtenson, som i arbetslivet lyssnat till mottot ”varför inte?”, satte i gång.

– Och så blev det 50 deckare.

Hur många redaktörer har du avverkat under alla dessa år?

– Det är väldigt få. Jag har haft en väldig glädje att ha Katarina Ehnmark Lundquist (Wahlström & Widstrand), som fått utmärkelsen Sveriges bästa redaktör, och förut hade jag Anders Söderberg på Askild & Kärnekull. Så det är bara två, tre.

Den senaste bok, Mord i lönndom, har du dedikerat till just Katarina Ehnmark Lundquist. Varför gjorde du det?

– Hon har varit jätteduktig. Vi har trevligt när vi diskuterar och det är aldrig några större ingrepp i mina texter. Men hon kommer med kloka synpunkter. Eftersom hon gjort det i så många år ville jag tacka henne. Hon ska byta till ett annat förlag inom Bonnier nu.

En annan aspekt av att hålla på så länge som du gjort är att tiderna förändras. 2022 är inte 1973. Hur håller man sin huvudperson relevant så länge? I vilken utsträckning kan hen moderniseras?

– Man håller sig relevant själv. Följer med i utvecklingen, har olika karriärer och lever i livets strömfåra. Homan skvätts ner av det vattnet. Han har anpassat sig bra tycker jag. Nu har han ju gift sig också, med Francine, som håller ordning på honom.

Är alla böckerna bra tycker du?

– Det ska inte jag uttala mig om, det får du göra. För mig är Homan en gammal god vän och vi umgås i böckerna. Det är möjligt att en och annan kan känna att en bok är bättre än en annan men det är inget jag bryr mig om. Jag skriver som jag gör, det blir som det blir och så länge jag tycker det är trevligt har jag fortsatt. Jag har en välvillig dialog med min läsekrets, det finns många som tycker om Homan. Det finns ju till och med ett eget sällskap.

Det är verkligen få förunnat! Homansällskapet har nyss fyllt 40 år och dyrkar ditt arbete. Varför tror du att just du och Homan fått människor att engagera sig så?

– Ja du, jag vet inte. En litterär figur bottnar ju alltid i en författares uppfattning någonstans. De har väl kanske trevligt i mitt sällskap, om jag ska förhäva mig.

Hur många manusidéer Jan Mårtenson har kvar vet han inte, säger han. Alla böcker skrivs utan synopsis. Han börjar på ett ställe och sedan skriver han sig framåt i berättelsen.

Finns det något planerat slut för antikhandlare Homan?

– Nej, inget planerat. Det ligger i högre makters händer. När pennan faller ur min hand, faller också Homan under bordet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.