Tillbaka

Jätteaffären godkänns i Storbritannien

2021-05-12
av Matilda Källén
Foto: Pexels / Bertelsmann

Penguin Random House-ägaren Bertelsmanns miljardförvärv av Simon & Schuster har godkänts av brittiska konkurrensverket. Det trots att köpet har mötts av kritik.

Det var i november förra året som Bertelsmann meddelade att man, via Penguin Random House, förvärvat Simon & Schuster från ViacomCBS för 2,2 miljarder dollar, motsvarande cirka 20 miljarder kronor.

Därmed blev USA:s tredje största förlagshus Simon & Schuster en del av landets största förlagshus Penguin Random House, något som möttes av kritik från flera håll, i både USA och Storbritannien, där förlagen också har verksamhet. Bland annat beskrev Robert Thomson, vd på News Corp som äger förlagskonkurrenten HarperCollins, Bertelsmann som "ett bokmonster".

– Det finns ingen marknadslogik bakom ett så stort bud – bara en anti-marknadslogik. Bertelsmann köper inte bara ett förlag utan en marknadsdominans, sade han till Publishers Weekly.

Samtidigt gick ett flertal författarorganisationer ut och uppmanade amerikanska justitiedepartementet att "utmana PRH:s köp av S&S och inte tillåta ytterligare konsolidering på USA:s bokmarknad".

Nu har brittiska konkurrensverket granskat och godkänt förvärvet, rapporterar Bookseller. Beslutet publiceras i sin helhet inom kort. 

Amerikanska justitiedepartementet fortsätter dock sin granskning av affären, efter att man i mars i år valde att hämta in mer information i ärendet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.