Tillbaka

”Jätteförvånad över att vi var det förlag som fick mest”

2020-06-23
av Kristian Lönner
Simon Brouwers summerar branschåret 2019
Simon Brouwers, vd på Mondial.
Foto: Martin Vallin

Mondial var det förlag som fick klart mest pengar när Kulturrådet i förra veckan fördelade sitt särskilda corona-stöd. Orsaken var att Mondial ansökte på ett annat sätt än de andra.

– Dels räknade vi väldigt specifikt på de belopp som vi vet att vi skulle fått för varje enskilt evenemang. Men det som gör att vi har fått ett högre belopp än andra är att vi också sökt för utebliven försäljning till följd av inställda författarbesök, säger Simon Brouwers, vd på Mondial.

Inte minst gäller det lanseringen av Ronan Farrows bok Fånga och döda där författaren inte kunde genomföra sitt planerade Sverigebesök.

– Vi hade mer än 15 intervjuer bokade under två dagar med Sveriges största mediehus. Vi uppskattade det till en tappad försäljning på 3 000 böcker men det kunde lika gärna ha varit 10 000 böcker.

Vad innebär det för er att ni tilldelas 812 200 kronor i stöd?

– Vi hoppas fortfarande nå vårt omsättningsmål på 30 miljoner kronor i år och då motsvarar det här 3 procent av totalsumman vi ska omsätta, så det är inte så stort. Egentligen innebär det inte mycket mer än att vi har fått en bra kompensation för uteblivna intäkter under våren.

Ni tycks vara det enda förlaget som ansökt om stöd för utebliven försäljning under längre tid. Är du förvånad?

– Ja, litegrann och jag är jätteförvånad över att vi var det förlag som fick mest pengar. Sedan har jag inte lagt så mycket tid och energi på att fundera kring varför andra förlag inte sökte. Men det är konstigt om man tittar på hur hårt corona drabbade förlagsbranschen under de här månaderna.

Finns det en risk att folk i branschen blir sura och avundsjuka på er nu?

– Då får de bli sura på Kulturrådet som bestämmer över hur medlen ska fördelas.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.