Tillbaka

JK inleder förundersökning mot Cissi Wallin

2020-12-09
av Kalle Laxgård
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inleda en förundersökning gällande förtal mot Cissi Wallin för boken Allt som var mitt, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Journalisten och författaren Cissi Wallin dömdes förra året i Stockholms tingsrätt för grovt förtal, en dom som överklagats till Hovrätten.

Det nya fallet rör den bok Cissi Wallin skrivit om bakgrunden till de metoo-anklagelser hon fälldes för. Boken skulle ha getts ut av Atlas förlag, som senare bröt samarbetet då man bedömde att risk fanns för ett nytt förtalsmål, vilket ledde till att författaren gav ut boken på egen hand.

Nu ska Justitiekanslern undersöka om boken gjort sig skyldig till grovt förtal. Detta sedan en anmälan lämnats in till myndigheten, skriver Dagens Nyheter.

Tidigare i höstas kom påtryckningar på Cissi Wallins norska förlag att dra tillbaka boken, något förlaget vägrade.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.