Tillbaka

Johan Kleberg lämnar Adlibris

2019-03-05
av Kalle Laxgård
Johan Kleberg
Foto: Sara Mac Key

Nätbokhandelns vd lämnar företaget med omedelbar verkan efter diskussion med styrelseordförande Tomas Franzén.

– Det är helt enkelt så att jag och bolagets ordförande har olika syn på verksamheten framåt. Då är det naturligt att jag slutar, säger Johan Kleberg.

John Kleberg kom till Adlibris 2014 efter en karriär inom TV 4 och C More. Under hans tid som vd har nätbutiken utvecklats mot en handelsplats som vid sidan av böcker sålt produktgrupper som garn, leksaker, skönhetsprodukter, inredning, textil, mat, trädgård och smycken.

2018 stod non books för nära en fjärdedel av omsättningen. Men året blev också Adlibris sämsta någonsin med ett resultat på minus 125 miljoner kronor. Orsaken var bland annat svag försäljning av inbunden skönlitteratur, kurslitteratur och pocket samt fortsatta logistikproblem med försenade leveranser ut till kunderna.

Får du sparken?

– Det är inte mitt initiativ, säger Johan Kleberg. Jag har haft en ganska tydlig vision för Adlibris, med kunderbjudande och positionering och jobbat mot den. Nu är vi mitt i den stora omställningen. Min bild är att det är helt avgörande att driva den omställningen snabbt. Styrelsen och dess ordförande har en helt annan syn på det. Då är det klart att man ska sluta.

Hur känns det att sluta på det här sättet?

– Ganska odramatiskt. Under åren jag varit här har vi gjort en resa från att vara en nischad bokhandelsaktör till att bli ett modernt e-handelsföretag, både i vårt kunderbjudande och företagskulturellt. Jag är stolt över det och engagemanget bland medarbetarna kommer att finnas kvar. Bolaget står starkt.

Adlibris gjorde en rekordförlust i fjol. Vilken roll hade den i din diskussion med Tomas Franzén?

– Det är klart att risktagande och snabb omställning syns i vårt resultat förra året. Vi har olika synsätt på verksamheten framåt och hur man genomför en sådan omställning.

Vad ska du göra framöver?

– Hela handelns omställning är väldigt snabb och jag tycker att den är genuint intressant. Så jag vill jobba med det.

Men du vet inte var?

– Nej. Men jag har verkligen lärt mig att älska bokbranschen. Jag vet inte om det är en ömsesidig kärlek, men jag har lärt mig mycket. Jag kommer från tv och har jobbat med snabba processer och har lärt mig att uppskatta att berättelser får ta tid.

Johan Kleberg slutar med omedelbar verkan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.