Tillbaka

John Keene får National Book Award

2022-11-17
av TT/Litteratur
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Poeten John Keene får USA:s finaste litteraturpris, National Book Award, för sin diktsamling Punks: New & selected poems. Under sitt besök på Bokmässan i Göteborg berättade han att det tog honom 20 år att få diktsamlingen utgiven. I Sverige ges hans böcker ut av Nirstedt/litteratur.

– Jag vet faktiskt inte varför det tog så lång tid. Det kanske handlade om stilen eller om ämnet. Men nu var det rätt ögonblick för den att nå ut. De var förmodligen inte redo för den tidigare än så här, sade han till TT då.
Diktsamlingen täcker olika decennier i hans karriär och tar upp teman som kärlek, att vara svart, familj och att vara queer.

John Keene fick det särskilda poesipriset medan argentinska Samanta Schweblin, som även hon gästade Bokmässan i Göteborg i september, fick priset för bästa översatta litteratur för novellsamlingen "Seven empty houses". Schweblin delar priset med sin översättare Megan McDowell.

Efter två år då ceremonin för National Book Award varit digital på grund av pandemin kunde den amerikanska bokbranschen nu samlas på en restaurang i New York. Även om det var en kväll av festligheter diskuterades också stora utmaningar, skriver New York Times. Inte sedan den Amerikanska biblioteksföreningen började registrera bokförbud för 20 år sedan har utmaningarna varit större.

Priset för bästa fiktion gick till debutanten Tess Gunty för romanen "The rabbit hutch" som utspelas i ett bostadsområde för låginkomsttagare i en påhittad stad i Indiana. Till bästa fackbok utsågs "South to America" av Imani Perri, professor på Princeton, som skildrar sin resa tillbaka till ursprunget i den amerikanska södern för att undersöka identitet, kultur och politik.

Serieskaparen Art Spiegelman, mest känd för albumet “Maus,” fick årets hederspris.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.