Tillbaka

Kantele, ett samiskt förlag

1997-09-19
av Inger Frimansson
Dat är ett samiskt förlag med säte i Nordnorge och Arjeplog. - Vi ger ut samisk originallitteratur och musik, berättar en av dem som arbetar med DAT, Kristina Utsi. Första boken kom...
Dat är ett samiskt förlag med säte i Nordnorge och Arjeplog. - Vi ger ut samisk originallitteratur och musik, berättar en av dem som arbetar med DAT, Kristina Utsi. Första boken kom 1985 och i dag är man uppe i ett trettiotal titlar. Flera av dem har översatts till svenska, finska och engelska. En av förlagets grundare, tillika huvudförfattare, är Nils-Aslak Valkeapää, som med Solen min far tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 1990. - Vi lägger stor vikt vid vackra böcker, säger Kristina Utsi, böcker som tilltalar både ögat och sinnet. Vår nisch är att arbeta över gränserna. Satsar man på kvalitet når man långt ut i världen. Hon välkomnar ett nytt storförlag, det finns behov av förlag som arbetar över gränserna. Något mer skeptisk är Åke Leif-Lundgren, bibliotekarie i Luleå, som tillsammans med kollegan Bert Linné för fyra år sedan startade förlaget Kantele. - Frågan om ett samlat förlag är inte ny, den har diskuterats i tio år, säger han. Det är inte säkert att det blir något nu heller. Men om det blir ett nytt förlag, måste det drivas på ett kompetent sätt av en litteratur- och kvalitetsmedveten stab. Kantele har hittills bara gett ut två böcker men dessa har i gengäld fått stor uppmärksamhet. Båda är antologier med Norrbottensförfattare. Den första, Tiden snöar från trädet, är en lyriksamling som fick omnämnande av Svensk Bokkonst 1993. "Klassisk typografi utan vank, enkel och självklar. Illustrationerna ger rytm och omväxling utan att störa harmonin. Vackert band." - Vi lät trycka 3 000 exemplar, berättar Åke Leif-Lundgren. Många varnade oss, det ansågs på tok för mycket. I dag är den boken så gott som slutsåld. Den nya boken, Spåret lockar vid källan, innehåller prosatexter, med färgillustrationer av Norrbottens mest framstående konstnärer. Här presenteras ett 25-tal författare, dels välkända, dels nästan bortglömda. - Ett nytt gemensamt förlag skulle mycket väl kunna ge ut sådana glömda författarskap, säger Åke Leif-Lundgren. Ta till exempel Petrus Laestadius Journaler. Man kunde göra ett urval, modernisera språket och ge ut i en attraktiv förpackning, det skulle säkert intressera fler än norrbottningar. Ursprungligen var det ju den stockholmska bourgeoisien, som läste Laestadius. Finns det något gemensamt i det norrbottniska sättet att skriva? - Det finns något okomplicerat, en direkthet, en ärlighet i själva anslaget, någonstans där ligger det. Men man ska akta sig för att skapa myter. Det kan faktiskt vara en glad upptäckt att det ryms så många olika temperament bland Norrbottens författare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.