Tillbaka

Karlstadsbokhandel stänger

2021-03-01
av Matilda Källén
Foto: Foursquare

Efter 143 år på samma adress stänger bokhandeln vid Stora torget i Karlstad snart igen portarna.
– Det finns knappt något utrymme för handel i stan, säger Lars Hjalmar Ingemarsson som äger Lars Hjalmars Bokhandel.

För tre år sedan var Lars Hjalmars Bokhandel nära att tvingas stänga på grund av en aviserad hyreshöjning. Så blev det inte: Fastighetsägaren drog tillbaka budet och Lars Hjalmar Ingemarsson och hans hustru Anita kunde fortsätta att driva butiken.

Men nu har paret nått vägs ände. Bokhandeln stänger när det uppsagda kontraktet med hyresvärden löper ut den sista april. Enligt Lars Hjalmar Ingemarsson är orsakerna flera.

– Året efter att vi kommit i gång igen målade man om och plastade in hela huset. Då tappade vi i sommarförsäljningen. Och nu är det corona, så det finns knappt något utrymme för någon handel i stan. Många affärer har stängt, hela innerstan håller på att dö, och vår försäljning har sjunkit mycket. Sedan bidrar näthandeln på sitt sätt. Och vår yta på 500 kvadratmeter är alldeles för stor för att vi ska klara hyran. Så på den vägen är det, säger han.

Lars Hjalmar Ingemarsson har ägnat de senaste 20 åren åt att driva den över 140 år gamla bokhandeln tillsammans med sin hustru. Att verksamheten nu stänger ”känns tråkigt”, säger han.

– Det blir en helt ny tid för stan. Men livet går vidare.

Paret har försökt att sälja bokhandeln, som enligt senaste bokslutet (2020-04) hade en omsättning på cirka 3,8 miljoner kronor och ett resultat på -302 000 kronor, i flera år. Än har ingen nappat.

– Det finns väl ingen marknad för olönsamma butiker, och det råder ingen brist på boklådor i Karlstad, konstaterar Lars Hjalmar Ingemarsson.

Men, fortsätter han, hoppet om att en köpare ska dyka upp i sista sekunden är inte helt släckt.

– Bokhandeln ligger ju centralt och bra, och kunderna vet var vi finns. Det bör inte heller bli någon större kostnad att ta över.

Hur har kunderna reagerat på att ni ska stänga?
– Det är klart att det är en del som tycker att det är tråkigt. Samtidigt har de ju inte handlat tillräckligt mycket.

Vad händer för er del nu?
– Jag fyller 78 i år, hustrun 79. Vi får väl ägna oss åt att vara pensionärer. Det ska vi nog klara av.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.