Tillbaka

Kisa bokhandel stämmer kommunen

1998-02-06
av Fredrik Lindberg
Carl-Olof Widén i Kisa har via Bokhandlareföreningens jurist stämt Kinda kommun för brott mot lagen om offentlig upphandling. Han kräver 150 000 kronor i skadestånd.

Vi hade förlikningssamtal så sent som i december. Jag satt två timmar med kommunledningen som medgav att upphandlingen var klantigt skött, säger Widén.
    Kisa bokhandel förlorade skolboksleveranserna förra året. Uppdraget är enligt Widén värt omkring 900 000 kronor per år. Kommunen köper nu böckerna från Motala kommuns Mediaenhet.
    Som gottgörelse föreslog kommunledningen att Widén skulle få leverera skönlitteratur till kommunens bibliotek - ett uppdrag som han redan har sedan tidigare. När kommunen tillbakavisade skadeståndskrav beslutade Bokhandlareföreningen att gå till rätten.
    Fallet gäller att Kinda kommun tog emot och skrev på ett avtalsförslag från Motala Mediaenhet efter att anbudstiden för upphandlingen av skolböcker gått ut. En kommunal verksamhet tillåts inte lägga anbud hos en annan. Arrangemanget kallas i stället samverkans- avtal.
    Allt fler kommuner låter en större granne ta hand om hela upphandlingen. Inköpscentraler har vuxit fram i bland annat Motala, Uddevalla, Södertälje, Nässjö och Västerås. I fallet Motala framkommer i bokutredningen att böckerna handlas under självkostnadspris för bokhandlar i regionen.
    Bokhandlareföreningen har på flera orter agerat för att möta kommunernas ändrade inköpsbeteende. Ofta gör kommunen försumbara besparingar i kronor, utan att kvalitetsförluster tas med i beräkningen och med effekten att den lokala handeln drabbas.
    Ett färskt exempel är Kalmar. Inför årets läromedelsupphandling gick Mörbylånga, Torsås och Kalmar kommun samman med Gymnasieförbundet, där Borgholms kommun ingår. Det resulterade i en order värd omkring åtta miljoner kronor som gick till Bokdistributören i Stockholm.
    I Mörbylånga miste den nyligen återuppståndna Nyqvists bokhandel omkring 900 000 kronor i försäljning - intäkter som skulle ha utgjort grunden för en nyanställning. Bokhandeln har de senaste 44 åren tidigare haft läromedelsleveranserna. Kalmar kommun beräknas nu ha sparat cirka 30 000 kronor.

- Svante Bergsbo på Sahlströms i Linköping JO-anmälde 1996 Motala Mediaenhets bokaffärer med Linköpings kommun, Komvux och Universitetssjukhuset. Sedan tidigare hade länsstyrelsen anmält Motala kommun till Konkurrensverket. Ingen av anmälningarna ledde till ingripanden.

- Länsrätten meddelade i en dom 1997 att kommunallagen inte tillåter Motala att leverera böcker till Universitetssjukhuset i Linköping. I kammarrätten får dock Motala kommun rätt. Bokhandlareföreningen går vidare till regeringsrätten.

- Nässjö bokhandel gick i konkurs 1996, bland annat till följd av att ha mist bokleveranser till den egna kommunen. Nässjös läromedelscentral köper in böcker för flera kommuner, bland andra Vimmerby. Även där gick bokhandeln i konkurs.

- Hultsfreds bokhandel kräver skadestånd av den egna kommunen som lagt skolboksleveranserna på en bokhandel i Vetlanda. Enligt Bokhandlareföreningen har prisjusteringar tillåtits efter anbudstidens utgång. Kvalitetsaspekter har inte tagits med i kommunens beräkningar. Hultsfreds bokhandel flyttade förra året till Vimmerby.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.