Tillbaka

Klent intresse för mångmiljonsatsning

1998-04-30
av Gunilla Ericson
Bara 38 av landets 288 kommuner har tackat ja till erbjudandet om att gratis ansluta folkbiblioteken till universitetsdatanätet Sunet.

Staten vill satsa 66 miljoner kronor, men bara 13 procent av kommunerna tycker att erbjudandet är bra.
    Avtalet innebär att staten betalar anslutningen under två år, därefter får kommunerna själva stå för kostnaderna. Avgiften, 10 000 kronor i månaden, blir densamma oavsett kommunens storlek. Det är en av anledningarna till att framförallt de mindre och medelstora kommunerna ställt sig kallsinniga till erbjudandet.
    Det är enbart biblioteken som omfattas och även det är kommunerna kritiska mot. De anser att pengarna skulle komma mer till nytta om även skolorna fick vara med.
    - Upplägget innebär att biblioteket får en motorväg medan resten av kommunen har en grusväg. Det bästa vore om vi kunde använda pengarna till en gemensam, lagom stor väg, säger servicechef Henric Skoog i Degerfors.
    Han anser att erbjudandet från staten är "grovt och okänsligt utformat".
    - Något har gått snett. Staten har inte velat lyssna på oss som är ute i verkligheten.
    För Degerfors del blir följden att biblioteket inte kommer att kunna ge allmänheten tillgång till Internet. Kultur- och fritidschefen Marianne Nyström tycker att det är beklagligt ur rättvise- och demokratisynpunkt.
    - Avgiften efter de första två åren motsvarar en fjärdedel av bokanslaget. Vi kan inte bära den kostnaden.
    Vallentuna tillhör också de kommuner som inte tecknat avtal med Sunet.
    - Vi har fem datorer på biblioteket, det blir en alldeles för hög kostnad per dator, säger nätverksansvarige Johan Torstensson.
    Han anser att de statliga pengarna skulle kunna användas på ett betydligt mer effektivt sätt.
    - Jag kan inte förstå varför inte utbyggnaden samordnas. Skolorna använder datorer på dagarna och det mesta surfandet på biblioteken sker på kvällarna. Det finns ingen rim och reson i att skolorna inte får vara med.
    Johan Torstensson tillägger att i slutänden är det kommunerna som får stå för merparten av kostnaderna.
    - Staten lurar in kommunerna i fållan och sedan stängs grinden. Det är lite bondfångeri över det.
    Hans Wallberg, samordningsansvarig för Sunet, är förvånad över det klena intresset.
    - Jag trodde att det skulle bli en enorm anstormning. Det är ett mycket bra erbjudande.
    I förra veckan ordnades tre konferenser för kommunernas IT-folk för att om möjligt öka intresset för erbjudandet. Cirka 130 personer deltog antingen i Umeå, Stockholm eller Göteborg.
    Hans Wallberg hoppas att konferenserna leder till att kommunernas negativa inställning ändras.
    - Tyvärr verkar det som om kommunerna inte tycker att biblioteken är så viktiga eftersom man inte vill satsa på det här.
    I dagsläget finns inget som tyder på att erbjudandet kommer att ändras, efter kommunernas önskemål. Malmö var den första kommunen som anmälde sitt intresse. Av de 38 kommuner som tecknat avtal har merparten redan fått den fasta förbindelsen till Sunet installerad.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.