Vanligtvis brukar löneökningen i SvB:s urval av folk inom bokbranschen ligga på mellan fyra och fem procent, så var det 2010 och så var det 2009. Men mellan 2010 och 2011 handlar det alltså om nästan en fördubbling.
Tittar man på medianlönen ser emellertid siffrorna annorlunda ut – då hamnar ökningen på fyra procent. Det är i toppen vi hittar de stora höjningarna. Bland de tio procent som tjänar mest i branschen ökade lönerna mellan 2010 och 2011 med 17 procent. Det handlar om vd:ar och chefer.
– Det är riktigt trist och det är extra tråkigt i en bransch där väldigt många tjänar lite i förhållande till utbildning, säger
Ingela af Geijerstam, som är klubbordförande i Unionen på Bonnierförlagen.
Mellan 2009 och 2010 var löneökningen för de tio procenten i toppen elva procent – alltså sex procentenheter lägre än i denna mätning. Tidigare har nivån varit ungefär densamma.
– I en tid när branschen går dåligt och man pratar besparingar och inte vet hur det kommer att se ut i framtiden så är det ju anmärkningsvärt om de högsta chefernas löner har ökat så mycket. Vi på Bonniers har fått höra i flera år att vi ska vara kostnadsmedvetna. Löneökningen för de flesta ligger alltid runt de centrala avtalen på cirka tre procent, säger Ingela af Geijerstam.
Jacob Dalborg, vd för Bonnier Books Nordic, menar att ökningen bland chefer inte är så konstig:
– Om man har rörlig del och det går bra, då ger ju det en effekt. 2010 var ett väldigt bra år och det är klart att det gör att den rörliga delen slår in.
För Bonnier-vd:n innebar det en löneökning på 14 procent.
Per Almgren tillträdde som vd för Natur & Kultur i våras och är förvånad över utvecklingen.
– Det första man gör när man får dessa siffror är ju att springa ner och kolla sina egna. Så här har det definitivt inte sett ut på Natur & Kultur. Våra högsta löner har inte stigit med några 17 procent.
Genom att många tjänstemän på förlagen, samt bokhandelsanställda, inte finns med i SvB:s undersökning menar Per Almgren att det kan vara vanskligt att tycka något om siffrorna. Men eftersom underlaget varit i princip detsamma i alla år tror han ändå att det kan säga något.
– Minskningen är lättare att förklara än den stora ökningen. Småförlagen har uppenbarligen haft samma problem som de stora, men åtgärdar det genom sänkta löner. De stora förlagen drar ner på personal. Det kan förklara nedgången för de mindre förlagen, säger Per Almgren.
Jacob Dalborg tror också att orsaken till de stora inkomsttappen i botten kan finnas i att de böcker som säljer bra säljer så oerhört bra nu för tiden.
– En riktig succé säljer i dag så enormt mycket och dessutom i många olika format vilket är en skillnad från för ett antal år sedan, detta gör att du får mycket större svängningar än tidigare.
Anders Kvarby, vd på Forma sedan 2011, tror att de höga siffrorna speglar en allmän utveckling.
– Hela branschen går mot att färre författare och färre förlag går väldigt bra. De som har sin ekonomi kopplad till de stora säljarna följer med lönemässigt.
Han tillägger att den rörliga delen på exempelvis vd:ars lön påverkas av företagets vinst. Den rörliga delen kan sänkas i svårare tider – som de kommande åren.
Men Anders Kvarby tror ändå inte att lönerna bland de mest högavlönade kommer att gå ner nämnvärt de kommande åren.
Hur tror du att det uppfattas att de som redan tjänar tre miljoner eller mer om året ökar sina löner med 20 eller 30 procent?
– Det kan säkert sticka i ögonen, men var och en har ju ett egenintresse i att ha en så bra lön som möjligt och jag tycker inte att det är fel att folk tjänar mycket pengar. Dessutom är det ju alltid någon annan som har fattat beslut om en persons lön, säger han.
Samtidigt som ökningen från 2010 till 2011 bland de mest välavlönade låg på rekordnivå nådde sänkningen bland de sämst betalda en bottennotering: minus 18 procent. Året innan sjönk dessa löner med 16 procent. Framför allt syns minskningen hos ägare eller vd:ar till små förlag, där ägare och företagsledning ofta är samma person.
– Det är ju ett tecken på att branschen har det besvärligt och det märks snabbast på småföretagen. Det slår direkt, säger Anders Kvarby.
De anställda på de stora förlagen följer de centrala löneökningar som förhandlats fram med facket. Det gör att löneökningen 2011 var på 2,8 procent för dem som är medlemmar i Unionen, vilket är det största fackförbundet.
De handelsanställda, som de flesta som är anställda i bokhandeln tillhör, fick en ökning med 2,6 procent. Enligt Ingela af Geijerstam görs det sällan avsteg från de nationella höjningarna.
I toppen finns primärt folk från förlagssidan – endast två bland de trettio mest välavlönade i undersökningen jobbar inom bokhandeln. Bland bokhandelns medarbetare har löneökningen endast varit två procent. Det är svårt att jämföra bokhandlare med anställda på förlag, säger Anna Möller Wrangel, vd på Bokhandlareföreningen.
– Det blir lite att jämföra äpplen och päron. Drar man som egenföretagare ner på personal och annat så rimmar det dåligt med att öka sin egen lön. Man slimmar för att få bättre resultat helt enkelt. Sedan har man ju möjlighet, som företagare generellt, att inte ta ut lön utan välja andra förmåner, säger Anna Möller Wrangel.
Den största löneökningen finns i kategorin »övriga« – där bland andra litterära agenter ingår. Där höjdes lönerna under 2011 med 23 procent.
– Det är många som ska tjäna pengar på att en bok ges ut och numera ingår agenten där också. Det är ju en växande verksamhet, som avspeglar sig i deras löner, säger Anders Kvarby.
Om man tittar på medianökningen bara bland agenterna på SvB:s lista (22 stycken) ligger den på tolv procent.
– Många agenter rekryteras från andra branscher, vilket driver upp lönerna. Det finns också en stor rörlighet, säger Anna Borné Minberger, chef för Bonnier Group Agency, som ökade sin inkomst med 22 procent 2011.
Både bland förläggarna och författarna ökade lönerna med sju procent om man slår ut det på hela gruppen. Även i de kategorierna finns dock stora skillnader – allt från ökningar på flera hundra procent till folk som sänkt sina löner med 70–80 procent, ofta handlar det dock om låga ursprungslöner.
Generellt ligger lönerna bland anställda lågt i förlagsbranschen.
– Vi som arbetar fackligt har lobbat för en större lönehöjning bland alla grupper, eftersom lönerna har legat lågt på en samhällsskala. Men det har vi inte fått så mycket gehör för och det har ju varit ännu svårare de senaste åren, säger Ingela af
Geijerstam som tycker att besparingsmålen borde synas på chefernas löneutveckling.
– En förklaring till att löneutvecklingen bland många anställda har stått så stilla är ju att det är en liten bransch. Då håller man sig kvar. Och många som är intresserade kanske kliver in på en för låg ingångslön.
Många pratar om att man »älskar böcker« och då kanske inte lönen är så viktig?
– Det känns väldigt 1800-tal, som sjuksköterska som var »ett kall«, det var ju knappt man skulle få betalt. Att man tycker mycket om sitt arbete ska ju inte göra att man får mindre i lönekuvertet. Folk som älskar sitt arbete är ju det bästa en arbetsgivare kan ha. Det känns tokigt att stoppa sådant i halsen på sina anställda.
Ändå tror Ingela af Geijerstam att den ökade rörligheten i branschen kan påverka lönerna på sikt.
– Ja, faktiskt tror jag det. Det kan låta cyniskt, för det är klart att trivs man ska man inte byta. Men om man bara tittar på lönefrågan är det hälsosamt med större rörlighet i branschen.
Maria Hamrefors, vd för KF Media och med på topp tio-listan över de mest välavlönade, ökade sin inkomst med 37 procent 2011, men hälsar via mejl att hon inte vill uttala sig:
– Vi (KF Media, reds. anm) har inga möjligheter att kommentera löneutvecklingen i branschen och därför avstår vi.
Lönestatistik: Bo Westlund
För prenumeranter:
* Se de kompletta tabellerna och graferna i Lönespecialen 2011 i vår digitala version av SvB nr 2/2013.
* Se pdf med de kompletta tabellerna och graferna.
Min lön Lena Ek ägare NK bokhandel (-24%)
– Jag sparar för bokhandeln. Nu tar jag ut 30 000 i månaden – det är inte lön utan jag gör uttag från tidigare orörda vinster. Det är tufft nu. Vi minskar ytan för att få ner hyreskostnaderna och i höstas lade vi ner Underlandet i Kulturhuset. Nu har vi gjort de här åtgärderna och det känns ganska hoppfullt. Det är klart att jag kommer att ta ut lön framöver.
Min lön Ada Wester ägare och förläggare Gilla böcker (+874%)
– Vi har bara funnits i tre år. Under det första kunde vi inte ta ut någon lön, men det kunde vi efter det andra. Det är den stora skillnaden. Nu har vi fasta löner. De är inte särskilt branschmässiga, men nu funkar det.
Hur mycket betydde det för din lön att Jenny Jägerfelds
Här ligger jag och blöder vann Augustpriset 2010?
– Ganska mycket. Det gjorde att allt gick fortare än det annars hade gjort.
Min lön Margareta Lindblad förläggare Willma Guides (-25%)– Vi har dragit ner, då är det naturligt att man tappar i lön. Vi gör inga nya böcker, men säljer av de gamla. De är på svenska och många vill ha det. Jag fyller 70 och jobbar med akupunktur nu. Men vi är jätteglada att vi var med på vågen på 1980-talet när folk reste på egen hand. Första boken var om Kina. Vi skrev på maskin, hade gnuggisar till rubriker, sedan krympte vi sidorna och tryckte.
Min lön Tor Enander vd Pocketstället (-32%)
– Året innan hade jag dubbla löner. Jag hade dels lön från Pocketstället och dels från mitt tidigare arbete, när jag var vd för Exotic Snacks. Lönen från 2011 ger en bättre förklaring av vad jag tjänar.
Hur ser löneutvecklingen ut hos er i övrigt?
– Justeringen följer branschen i stort, vilket ju ger någon procents ökning. Det är en pressad bransch som inte ger utrymme för större ökningar.
Min lön Erik Osvalds vd Historiska Media (-51%)– Vi sålde våra tidningar 2010, efter det gick
jag ner i lön eftersom jag fick kapitalinkomster i stället. I slutändan blir det ungefär samma nettolön.
Min lön Jan Arnald/Arne Dahl författare (+329%)– Man skulle naturligtvis önska att inkomstökningen hade med en tripplad försäljning att göra, men det är inte så författarinkomster funkar, i alla fall inte för de få som lyckas leva på sitt skrivande.
Det handlar helt enkelt om, ett: hur mycket man väljer att plocka ut från sitt bolag; två: om man har skjutit upp redovisningen av inkomster, i så kallade periodiseringsfonder eller dylikt. Det senare var vad som skedde för mig. Så det handlar inte om någon reell skillnad.
Min lön Lena Stjernström vd Grand agency (+89%)
– Vi har hållit på sedan 2008 och det tar några år att få rull på verksamheten. Det här är en bransch i utveckling – för femton år sedan fanns bara en oberoende agentur i Sverige – och expansionen kommer att fortsätta. Agenten har en roll som behövs allt mer på bokmarknaden. Vi fortsätter att växa och har precis anställt en femte person.
Så görs lönespecialen
Årets löneliga bygger på uppgifter om cirka 660 personer i bokbranschen. I tidningen visar vi ett urval. Hela listan återfinns i digitaltidningen, där du även hittar tabellen över kulturjournalister. Urvalet omfattar främst tongivande personer, eller personer som är tydliga representanter för sitt skrå, men det finns säkert många som vi missat. Hör gärna av er med tips till nästa år! Det större underlaget har vi använt för att beräkna snittlöner och inkomstökningar.
Samtliga siffror i tabellerna kommer från Skatteverkets offentliga register över den taxerade inkomsten 2011, alltså den sammanlagda inkomsten av tjänst och eventuell näringsverksamhet (inkomster från egna bolag).
Ungefär en sjättedel av personerna har inkomster från näringsverksamhet, det gäller framför allt författare och journalister. Den taxerade inkomsten berättar inte om personen har en eller flera arbetsgivare, om inkomsten består av styrelsearvoden, utbetalningar på pensionsförsäkringar, bonusar, avgångsvederlag, retroaktiv lön eller dylikt. En del personer kan därför förefalla ha mycket högre lön än deras egentliga månadslön. Inkomst av kapital (aktieutdelningar, räntor, försäljningar av värdepapper etcetera) redovisas i en särskild kolumn.
För författare blir siffrorna över inkomsten ofta missvisande. Flertalet av de storsäljande författarna driver egna bolag och väljer ibland att inte plocka ut så mycket i lön. Andra redovisar inkomster som egentligen härrör från andra arbeten än författandet.
Vi anger den arbetsgivare som gäller i dag, även om den redovisade lönen i en del fall kommer från en tidigare arbetsgivare.