Tillbaka

Knappt hälften av tonåringarna läste pappersböcker senaste året

2021-10-26
av Kalle Laxgård
Foto: Siddharth Bhogra/Unsplash

Stor lyssning på ljudböcker bland barn – lägre intresse för läsning bland tonåringar. Det är några av resultaten i årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet.

Bakom rapporten står den oberoende organisationen Internetstiftelsen, som visar ett allt mer digitaliserat Sverige där 9 av 10 svenskar använder nätet varje dag. 

Undersökningen är den första där barn i åldrarna 8–11 år inkluderas. I delen som rör medievanor visar undersökningen att drygt hälften av alla internetanvändande svenskar över åtta år läst en pappersbok under det senaste året. 27 procent har läst böcker varje vecka och 15 procent varje dag. Samtidigt anger en knapp tredjedel att de tagit del av digitala böcker under de senaste 12 månaderna, medan 15 procent läst/lyssnat varje vecka och var tionde gjort det dagligen.

Bland barnen är läsningen en vanligare del av livet, där 61 procent svarar att de läst en pappersbok under senaste året och 28 procent uppger att de läst varje dag. Av medieslagen är det bara att titta på en strömmad tjänst eller på play-tjänster som varit en populärare daglig sysselsättning. Samtidigt är även ljudbokslyssning populärt bland barnen, där 47 procent uppger att de lyssnat under senaste året.

Att det finns stora utmaningar med att få unga att fortsätta läsa i tonåren är allmänt känt. Det blir tydligt också i Internetstiftelsens nya rapport, där endast 43 procent av högstadieungdomarna uppger att de läst pappersböcker under senaste året medan 42 av gymnasieeleverna gör detsamma. För ljudböcker ligger användningen på drygt 20 procent och e-böcker runt 10.

Internetstiftelsen har ändrat tidsmått i frågeställningarna inför årets rapport vilket gör att det inte finns rättvisande jämförelsetal bakåt i tiden.

Du kan själv ta del av resultaten här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.