Tillbaka

KOMMENTAR: Förlagskrysset (vem köper upp vem?)

2018-03-29
av Lars Schmidt
Foto: Foto: Ola Kjelbye

Vem köper vem? Vem lägger ner? Vem går ihop med vem?

2017 slog digitaliseringen till med full kraft. Abonnemangstjänsterna styr och förlagen med lyssnarvänliga böcker håvar in pengar. De utan blöder och oroar sig.

Några förlag står också inför ett generationsskifte där någon snart måste ta över det eldsjälskrävande jobbet som förlagschef.

Så här i påsktider är det frestande att fundera över död och återuppståndelse och det är ingen vågad gissning att 2018 kommer att fyllas av sammanslagningar, försäljningar och uppköp. Och en och annan nedläggning.

Här är förlagen att hålla ögonen på. Först något om de potentiella köparna:

Bonniers. Betalar i reda pengar och är vana vid affärer. Brukar erbjuda fortsatt frihet – om de gamla ägarna står ut med den nya miljön.

Storytel/Norstedts. Kan lägga högsta budet – men en stor del av köpeskillingen erläggs helst i aktier. Det blir ett risktagande för säljaren, men med chans till uppsida.

Lind & Co. Har en ljudbokskatalog som genererar saftigt med pengar. Har köpt förlag förr och har näsa för vilka russin som ska plockas.

Natur & Kultur. Med ett öga mot litteraturen och ett mot marknaden köper de gärna det som andra knappt tittar åt. Gott om pengar.

Tukan. En joker. Med huvudkontoret i Göteborg kommer ett köp eller samgående att kosta resor och energi. Men pengar finns.

Piratförlaget. Uppköpare eller uppköpskandidat? Förlaget vars intäkter alltid åkt jojo har en långsiktigt sluttande trend. Har pengar kvar, men måste göra något snart. Behöver utöka katalogen med fler storsäljare. Och när ska Ann-Marie Skarp växla ner?

 

Så till vad som kan komma att hända. Här blir det – förstås - gissningar.

Låt oss börja med de mest köpvärda förlagen, listan blir rätt kort:

Printz Publishing. Fenomenalt förläggeri med stenhård disciplin mot den lyckade utgivningslinjen. En läckerbit, men vill Pia Printz sälja sitt livsverk? Bonniers har redan knackat på, andra också.

Grundtips: Säljer till Storytel/Norstedts

Gardering: Slår kanske hellre slå påsarna ihop med Lind & Co - eller Piratförlaget som behöver nytt titelblod.

 

Alfabeta. Långkörare med en skatt av framför allt barn- och ungdomsböcker. Har aldrig lyft som det borde. Dags för generationsskifte.

Grundtips: Säljer till Natur & Kultur

Gardering: Säljer till Storytel/Norstedts som vill komma åt barn- och ungdomskatalogen.

 

De mer svårsålda:

Brombergs. Dorotea Bromberg älskar litteratur. Men den fantastiska katalogen lämpar sig inte för lyssnartoppen och intäkterna sinar. Det är å andra sidan inte första krisen förlaget och Dorotea Bromberg genomlider.

Grundtips: Kör bistert vidare.

Gardering: Låter sig köpas av Natur & Kultur.

 

Leopard. Utförslöpan sedan Henning Mankell dog fortsätter. Den nya hälftenägaren Johan Ehrenberg har problem med sitt tidningsimperium och samarbetet har inte gett tillräckligt.

Grundtips: Försöker i brist på förmögna spekulanter slå påsarna ihop med Ordfront.

Gardering: Lägger ner innan krisen blir akut.

 

Ordfront. Ska förlusterna aldrig ta slut? Tydligen inte, men Pelle Andersson kämpar vidare.

Grundtips: Harvar på.

Gardering: Utvecklar ett alltmer intimt samarbete med Brombergs och Leopard.

 

Ersatz. Konsekvens och näsa för titlar. Kan leva några år till på vinsterna från Nobelpriset till Svetlana Aleksijevitj. Men målgruppen är farligt liten.

Grundtips: Fortsätter som förr. Ola Wallin skulle aldrig trivas under någon annan ägare.

Gardering: Tackar slutligen ja till ett bud från Natur & Kultur.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.