Tillbaka

KOMMENTAR: Stordalen överraskar - igen

2019-02-12
av Per PeKå Englund

Petter Stordalen gjorde inget intåg i Sverige.

Det blev en gryningsräd – mot landets största aktör – där han hämtade nyckelpersonerna till sin satsning.

Vad kommer hända nu då? Självklart kommer den norske hotellmiljardären ge sig efter svenska stjärnförfattare i allmänhet och Bonnierförlagens i synnerhet.

 

Ärligt talat.

Här har jag gått omkring och gissat på vilket snabbväxande förlag Petter Stordalens förlagsgrupp Strawberry Publishing skulle lägga bud på i Sverige. Bookmark? Lind & Co? Eller varför inte…

Men.

Då gör karln exakt samma sak som i Norge; och plockar på sig branschens stjärnor i en egen satsning.

Det känns lite som de där hemska träningarna (jag hade självinsikt nog att inte gå några matcher i alla fall) när man sparrade mot någon med en dokumenterat hård vänster. Och lik förbaskat fick man just den näven på hakan.

Man skulle alltså kunna hårdra det och säga att Petter Stordalen drog på en tjuvsmäll på Bonniers.

Men riktigt så dramatiskt är det ju inte att den rutinerade trion – marknadsansvariga Sara Lindegren och förläggarna Karin Linge-Nordh och Anders Sjöqvist – lämnar Forum.

Petter Stordalens Strawberry Publishing har kommit med ett erbjudande till vuxna människor som råkar vara förlagsanställda som fattar egna beslut om sina liv.

Det här är affärer.

Tillsammans har Lindegren (13), Linge-Nordh (19) och Sjöqvist (15) jobbat 47 år på Forum och kan framgångsrecepten bakom förlagets succéer utan och innan – och har ett unikt kontaktnät.

Karin Linge-Nordh blev jag nyfiken på för en massa år sedan när hon tog sig tid att skriva en helt makalöst skicklig och personlig refusering till en god vän. Det är ju en konst att välja bort någon och fortsätta hålla kontakt.

Det räcker med titta på ett axplock av Linge-Nordhs författare – Camilla Läckberg, Viveca Sten, Mons Kallentoft, Ninni Schulman, Simona Ahrnstedt, Sofia Lundberg, Anna Fredriksson, Elisabet Nemert, Lina Bengtsdotter och Mattias Edvardsson – för att få en hisnande känsla av att Petter Stordalen kommer knyta till sig starka, svenska namn väldigt snabbt. (Men inte nödvändigtvis från Forum.)

Karin Linge-Nordhs kontaktnät sträcker sig ju dessutom långt bortom de författare hon jobbat med själv och blir till stor nytta när hon tillträder som publicistisk chef för skönlitteratur i Sverige åt Stordalen.

Samma sak med Anders Sjöqvist som blir publicistisk chef för sakprosa. Hans lista över storsäljande facklitteratur på Forum är också den imponerande.

Sara Lindegren blir marknads- och försäljningschef och gjort alla Camilla Läckbergs lanseringar ända sedan deckarförfattarens första bok på Forum.

Strawberry Publishing väntar med att tillsätta en vd i Sverige och är mycket noga med att påpeka att de redaktionella rekryteringarna var huvudfokus.

Så frågan är om de hinner rekrytera en vd innan nyheten om deras första värvade svenska författare kommer.

Och vilka författare kommer Stordalen värva först?

Tja, räkna med att det blir en överraskning.

Jag nöjer mig med att konstatera att det är roligt att en ny aktör ger sig in i branschen i Sverige – och för in nya pengar på marknaden.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.