Tillbaka

”Kommer nog glömma fortare än man tror”

2021-07-13
av Kalle Laxgård
Susanne Trydal.
Foto: Sara Mac Key

EFTER PANDEMIN. Barnböckerna har tagit en smäll eftersom varken barnen eller de som kanske köper mest av dem – mor- och farföräldrarna – kunnat gå i butiker som vanligt. Nu börjar de återvända. Men i vilken utsträckning?

När intervjun görs har Susanne Trydal inte varit på kontoret på Sveavägen på 245 dagar.

Som försäljningschef för barnböcker på Bonnierförlagen är hennes jobb ”att sitta i möten”, beskriver hon. I 15 månader har alla interna möten gått via Teams. Alla externa möten likaså. Liksom insäljningen av böcker.

– För min del har det funkat skitbra. Vi säljer böcker som aldrig förr.

Det hade hon aldrig kunnat tro innan världen vändes upp och ner förra våren.

– Jag tror vi haft fler säljpresentationer än tidigare, och nått fler kunder, eftersom man tidigare kanske inte tog ett möte för att det var för litet eller svårt att få till med resan. Och då tänkte man aldrig på att det gick att visa böcker digitalt. Jag hade aldrig hört talas om Teams innan, säger Susanne Trydal.

Pandemin har gjort att tiden när medarbetarna tillbringar fem dagar i veckan på kontoret är förbi, tror hon. Sett till det faktiska säljarbetet, menar Susanne Trydal, har barnboksdelen av branschen påverkats av pandemin på ett eget sätt. Egentligen är det inte så konstigt. Till skillnad mot vuxna köper barnen sällan själva de böcker de vill läsa.

– Det har varit ett problem, att man har gått själv och handlat och inte haft med sig barnen. Och de som kanske köper mest barnböcker, mor- och farföräldrar, har varit riskgrupper och absolut inte gått i butiker. Så barnböcker har tappat ganska mycket, säger Susanne Trydal.

Vi har sett en dramatisk förskjutning av försäljningen under tiden med smittan, från fysisk bokhandel till nätet. Hur tror du att det kommer se ut efter det här?

– Jag tror att det går tillbaks lite, men jag tror inte att det går tillbaks helt. När jag åker till Farsta centrum är det ju som att det aldrig varit en pandemi. Man kommer nog att glömma fortare än man tror.

Ser ni det i era siffror också, att folk kommer tillbaka till fysisk bokhandel?

– Ja.

Vilka är dina egna största frågetecken inför hösten?

– Det är väl dels hur mycket man går tillbaka till kontoret. Om många går tillbaka till jobbet tror jag att det blir svårt att själv jobba hemma. Om alla är hemma och ska in i Teams är det lätt. Men om några är på jobbet och några hemma, har man kapacitet för det? Det kräver ju en helt annan typ av teknik, säger Susanne Trydal.

Sedan lägger hon till:

– Jag tror inte heller att det är omöjligt att smittan kommer tillbaka lite i höst, att man får panik och stänger ner lite till. Den chansen är nog 50–50.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.