Tillbaka

Konkursslut för Karlstadsbokhandel

2021-04-28
av Matilda Källén
Foto: Foursquare

I 143 år har det legat en bokhandel vid Stora torget i Karlstad. Imorgon stänger den för gott. I stället för egen utförsäljning blir det konkursutförsäljning.

Beskedet att Lars Hjalmars bokhandel skulle stänga kom redan i mars. Då hade ägaren Lars Hjalmar Ingemarsson sagt upp hyreskontraktet och beslutat sig för att avveckla verksamheten.

– Hela innerstan håller på att dö, och vår försäljning har sjunkit mycket, sade han till SvB.

Han hade då drivit bokhandeln i 20 år tillsammans med sin hustru Anita. Paret hade försökt att sälja verksamheten i flera år utan att lyckas, men lämnade ett fönster öppet ifall någon skulle vilja ta över den anrika bokhandelslokalen innan stängningsdatumet 29 april.

Nu har bokhandeln gått i konkurs, skriver Nya Wermlands-Tidningen.
 
– När ägarna inte såg någon möjlighet att driva verksamheten vidare sade de upp hyresavtalet. Tanken var att de skulle ha utförsäljning och stänga sista april, och sedan tömma och städa ur lokalerna. Men nu ser man att det inte finns ekonomiska förutsättningar att avveckla som det var tänkt, säger konkursförvaltaren David Lindberg och hänvisar till ”små skulder”.

Konkursutförsäljningen pågår tills imorgon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.