Tillbaka

Kriget i Ukraina: Förlag skänker 100 000 kronor till UNHCR och Unicef

2022-03-03
av Karin Selåker Hangasmaa
Christian Bang-Melchior, vd och grundare för Tukan förlag samt en bild på ett barn i Ukraina.
Christian Bang-Melchior, vd och grundare för Tukan hoppas att fler förlag hakar på och bidrar till insamlingen.
Foto: Pressbild

Efter Roger Akelius löfte om att dubbla alla donationer som görs till UNHCR och Unicef skänker Tukan förlag 100 000 kronor. Nu hoppas vd Christian Bang-Melchior att fler förlag hakar på.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har land efter land fördömt kriget och människor har samlats för att stötta det ukrainska folket. Flera insamlingar har dragits i gång, både genom privatpersoner, företag och ideella organisationer.

Roger Akelius, företagsledare och filantrop, har bestämt att hans fond Akelius Foundation under mars månad ska dubbla alla donationer som kommer in till FN:s hjälporganisationer UNHCR och Unicef. Till Dagens Industri har Akelius sagt att han hoppas han tvingas betala ut 200 – 300 miljoner kronor.

Nu väljer Tukan förlag att haka på och donerar 100 000 kronor till FN-organisationerna.

”När vi hörde att Akelius Foundation dubblar alla donationer tvekade vi inte en sekund. Det är ett fantastiskt initiativ som vi vill vara del av. Vi hoppas naturligtvis att fler förlag ska följa”, säger Christian Bang-Melchior, vd och grundare för Tukan, i ett pressmeddelande.

”Utvecklingen i Ukraina de senaste dagarna är onekligen det värsta som drabbat Europa sedan andra världskriget”, säger Christian Bang-Melchior.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.