Tillbaka

Kristoffer Lind efter Tomas Fischers bortgång: ”Genuint litteraturintresserad”

2022-08-16
av Kristian Lönner
Kristoffer Lind.
Foto: Sara Mac Key/Mike Labrum

Den tidigare bokförläggaren Tomas Fischer har omkommit i en drunkningsolycka i Västindien.

– Han var extremt excentrisk. Han kombinerade hög intelligens med ett inte lika gott omdöme, säger förläggaren Kristoffer Lind.

1986 gav sig finansmannen Tomas Fischer in i bokbranschen då han köpte Författarförlaget.

– Att bli ägare till ett bokförlag kostar ju faktiskt inte mer än en tvåa i Vasastan, var Fischers egen kommentar i Svenska Dagbladet.

Inte sällan kom det att storma kring förlaget, som under åren bytte namn flera gånger. Höga chefer hoppade av och 1997 varslades så gott som alla anställda om uppsägning på grund av dålig ekonomi.

– Fischer & Co led av problemet att ha för mycket pengar. Det spelade ingen roll om förlaget gick runt eller inte. Pengar fanns det ändå, säger Kristoffer Lind, vd på Lind & Co som i slutet på 00-talet kom att ta över Fischer & Co som förlaget hette då.

– Det var egentligen inget uppköp utan han ville bli av med förlaget och hade på omvägar hört att jag var en bra person. Och på typiskt Tomas-vis bestämde han sig för att ta ryktet för sanning utan att ta reda på mer fakta.

Kristoffer Lind köpte Fischer & Co för 1 krona. Samtidigt köpte Tomas Fischer in sig i Lind & Co.

– Han betalade 3 miljoner kronor för 10 procent och på den tiden var inte Lind & Co värt 30 miljoner så det var en bra affär för mig. Det tillkom också en del författare som var viktiga, som Tomas Lappalainen, Dick Sundvall och Bengt Ericson.

Fischer & Co blev ett imprint för historiska böcker på Lind & Co men finns i dag inte kvar. Kristoffer Lind köpte också ut Tomas Fischer 2013. Kristoffer Lind säger att det inte var något direkt problem med att ha Tomas Fischer som en mindre delägare men att det kunde vara småirriterande.

– Han kunde ringa från Västindien som en rik onkel med alldeles hopplösa idéer som man fick parera.

Kristoffer Lind beskriver Tomas Fischer som extremt excentrisk.

– Han gav ut en del bra böcker och var genuint litteraturintresserad men hans förlag blev väldigt hackigt. Han byggde aldrig något bestående. Han kunde vara på någon fest och säga: ”Du borde skriva dina memoarer, här får du ett förskott på 300 000”. Ibland skrev sedan personen en bok, ibland inte, och blev det en bok kunde det komma en fullständigt outgivbar text.

Tomas Fischer blev 81 år gammal och hans familj uppger för TT att olyckan inträffade nära hans hem i Sankt Barthélemy i Västindien.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.