Tillbaka

”Kunderna och författarna måste gynnas”

2019-02-21
av Kalle Laxgård, Pekå Englund

"Äntligen!"

Det är den vanligaste reaktionen i branschen på dagens slutgiltiga besked om sänkt digitalmoms.

Finansministern, Magdalena Andersson, avslöjade i en intervju med Dagens Nyheter i dag att digitalmomsen sänks från 25 till 6 procent från halvårsskiftet.

– Det verkar som om hon bara bestämde sig och drev igenom beslutet snabbt. Jag är verkligen nöjd. Det är en lättnad för hela branschen. Vi har ju kämpat för det här i flera år, säger Jonas Tellander, vd för Storytel.

Exakt hur det kommer påverka Storytels affär kan han inte säga än.

– Nej, det är gott om tid till första juli. Men självklart vill jag att Storytels kunder får ett bättre erbjudande och jag vill att upphovsmännen till böckerna i vår tjänst får högre ersättning. Vi får jobba på det här de närmaste månaderna.

Jonas Tellander är långt ifrån ensam om att välkomna momssänkningen.

– Det är ju jättebra att det äntligen har tagits beslut, att det finns ett datum och att det kommer att finnas i en budget. Äntligen blir det på riktigt, det känns jättebra, säger Niclas Sandin, vd för Bookbeat.

Likt Storytel kommer Bookbeat att avvakta innan man agerar på sänkningen.

– Vi gjorde prisjusteringar redan förra året, så vi kommer att vänta och se hur konkurrenterna agerar och vad som händer generellt på marknaden. Det finns en poäng i att inte fortsätta sänka priser om vi vill kunna fortsätta erbjuda bra ersättningar till förlag.

När SvB för två år sedan intervjuade branschen om hur aktörerna skulle agera på en kommande momssänkning slog Adlibris vd Johan Kleberg fast att företaget skulle skänka hela momssänkningen till kunden.

Det står han fast vid.

– Vi hoppas att det ska leda till konkurrenskraftigare priser på styckvis försäljning av digitala format. Sedan får vi se hur förlagen agerar på f-priser, men i grunden ger det här förlagen bättre möjligheter till en sundare prissättning, säger Johan Kleberg.

Även Shadi Bitar, vd för Nextory, välkomnar beskedet. Svensk Bokhandel informerar honom om beslutet precis när han kliver ut från ett möte.

– Är det klart? Har Magdalena Andersson sagt det? Vad kul! Det här har vi i bokbranschen gjort bra tillsammans. Vi har verkligen kämpat för att bli av med den här straffskatten på digitala böcker, säger han.

Kommer ni sänka priset på tjänsten? Eller öka ersättningen till författarna?

– Jag har inget svar på det i nuläget. Vi får arbeta fram en strategi till 1 juli, säger Shadi Bitar.

SvB har varit i kontakt med Maria Edsman, vd för Akademibokhandeln och Bokus, som avböjer att kommentera sänkningen av digitalmomsen just nu.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.