Tillbaka

Läckberg stannar hos Forum – nytt avtal klart

2019-08-07
av Kristian Lönner
Camilla Läckberg
Foto: Pressbild

Nu är det klart att Forum kommer att ge ut ytterligare fyra böcker av Camilla Läckberg.

– Det känns jättebra, säger Adam Dahlin, litterär chef på Forum/Ester Bonnier.

Sedan 2004 har Camilla Läckberg varit knuten till Forum. Och den relationen fortsätter. Parterna har tecknat avtal om två nya böcker.

– Vi hade sedan tidigare avtal om två böcker så det betyder att vi nu har avtal med Camilla om fyra nya böcker framöver, säger Adam Dahlin.

Han vill inte avslöja en exakt tidsplan för böckerna men avslöjar vilken nästa bok blir.

– Det jag kan säga nu är att vi siktar på att ge ut en uppföljning på en En bur av guld om ungefär ett år. Det är det närmaste. Sedan finns det även i planeringen att skriva en till bok om Fjällbacka och en annan specialbok som vi får återkomma till lite senare.

Vad betyder det för förlaget att fortsätta ge ut Camilla Läckberg?

– Det känns som att Camilla är en del av Forums DNA, en del av vår själ litegrann, eftersom hon har varit med sedan 2004 och är Forums mest framgångsrika författarskap. Både ekonomiskt och prestigemässigt är det såklart viktigt för oss.

Går det att sätta siffror på vad det betyder ekonomiskt?

– Nej, det vill jag inte riktigt göra. Det är klart det är viktigt. Men vi har det senaste halvåret fortsatt teckna avtal med fler författare av betydande storlek. Vi har bland annat ett nytt tvåboksavtal med Fredrik Backman, ett par nya böcker av Anders de la Motte och en bok med Simona Ahrnstedt.

Under våren lockade Petter Stordalens förlag Strawberry över flera medarbetare från Forum vilket fick igång spekulationer om vilka författare som också kunde tänkas byta förlag.

– Det har varit väldigt mycket snack men inte mycket konkret. Det är klart att i tider då några kollegor går till konkurrenter så är vi glada att Camilla fortsätter ha förtroende för oss, säger Adam Dahlin.

Forum slog tidigare i år ihop med Bonnier Fakta och Lovereads och bildade bokförlaget Ester Bonnier.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.