Tillbaka

Lämnar England innan årsskiftet

2019-09-04
av Kalle Laxgård
Foto: Pocketshop

Pocketshops beslut att avsluta den brittiska verksamheten tas efter direktiv från ägaren Bonnier.

Sommaren 2016 öppnade Pocketshop sin första butik i Storbritannien, ett antal som sedan skulle bli tre. Nu ska satsningen avvecklas, vilket tidningen Market var först att rapportera om.

I somras stängdes den första butiken och innan jul ska samtliga vara stängda.

– För några år sedan var den uttalade strategin att vi skulle expandera. Nu har våra ägare omorganiserat en hel del senaste tiden och jag uppfattar att man snarare vill konsolidera än expandera, säger Anna Borné Minberger, vd för Pocketshop, till SvB.

Pocketshop hade under många år ett antal butiker i Finland, vilka stängdes förra året. I England kommer företagets bokhandlar hålla öppet i knappt tre år.

Anna Borné Minberger säger att bakgrunden till nedmonteringen att Bonniers inte vill göra de nödvändiga investeringar i nya lägen som skulle krävas för att nå lönsamhet. Sedan i höstas har den brittiska verksamheten drivits på sparlåga.

Enligt henne är Pocketshop för litet för att på egen hand bekosta en utlandsexpansion och att ”puttra kvar med tre butiker” finns det ingen poäng med, anser hon.

– Det är klart att det här är synd. Jag och alla här har jobbat hårt för att det ska bli av så det är klart att man kan känna att det är bortkastat. Det är det inte, men det är klart att det är trist. Men jag har också full förståelse för att det finns andra prioriteringar.

Vad blir Pocketshops fokus nu?

– Samma fokus som vi egentligen alltid haft: Små specialiserade affärer i reselägen med stora flöden. Nu håller vi oss till Sverige och Tyskland.

Vad ska ni göra för att kunna växa?

– Om man visste det! Det är en föränderlig bransch och precis som Akademibokhandeln ökar vi på annat än böcker. Våra svenska butiker låg på ett litet plus förra året på jämförbara butiker. Det som slår absolut hårdast mot oss är flygskam eller en SAS-strejk, mer än säg streaming. Jag tror att vi har möjlighet att växa, men kanske inte – tyvärr – på just böcker.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.