Tillbaka

Lanserar mångfaldsmärke för barnböcker

2015-04-30
av Tove Leffler
Foto: Fazettmärket
Barnboksförlaget Vombat lanserar Fazettmärket, ett klistermärke som bibliotekarier och bokhandlare ska kunna använda för att märka böcker med mångfald.

Idén kom från en praktikant på förlaget Vombat. Hon tyckte att det vore bättre att märka böcker än att kunder skulle behöva gå till en viss "mångfaldshylla". Tin Eriksson, grundare av Vombat förlag, bad en illustratör göra ett märke och nu finns Fazettmärket som klistermärken som går att sätta på böcker som på något sätt representerar mångfald.

Tin Eriksson har själv varit med om att hon frågat bokhandlare om böcker med hbtq-teman och att de inte ens vetat vad hon talat om.

 – Det här kan komma att väcka ett intresse och en medvetenhet, som kanske inte fanns där innan, säger hon.

Tanken är att bokhandlare och bibliotekarier själva ska bedöma vilka böcker som kan få märkas.

– Inga pekpinnar, det finns inget rätt eller fel här, säger Tin Eriksson.

Exempelvis kan det handla om böcker där ett barn har två mammor, eller där det finns bilder på folk med funktionsnedsättningar eller historier om barn som inte är helsvenska.

– I många böcker bor ju barn med en mamma och en pappa i ett rött hus med vita knutar och har en mormor som steker plättar. Men så ser det ju inte ut längre, säger Tin Eriksson.

Vombat förlag försöker själva ha ett mångfaldstänk i alla böcker de ger ut och har märkt ett stort och ökande intresse för deras böcker. 

– Det här har inte med ekonomi att göra, för det finns inte någon ekonomi i det. Men det kan lyfta oss små förlag, som kämpar för att få fram bra och relevant litteratur. Det är vi som går i bräschen här, säger Tin Eriksson.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.