Tillbaka

Låst mellan förläggare och författare

1998-10-30
av Gunilla Ericson
Författarna och förläggarna fortsatte att bråka om de avbrutna förhandlingarna under en stor branschdebatt på bokmässan.

attarförbundets ordförande Bunny Ragnerstam och Bonnierförlagens vd Jonas Modig hade varsin, ej samstämmig, version av varför avtalsförhandlingarna brutit samman. – Förläggarna bedriver utsvältningspolitik mot oss. Det är fullkomligt absurt, sade Bunny Ragnerstam. – Det stämmer inte, det är bara propaganda. Vi vill inte försämra utan omfördela, svarade Jonas Modig. Just nu finns inget som tyder på att förhandlingarna kommer att återupptas i brådrasket. Författarförbundet kräver i ett medborgarupprop att litteraturstödet stoppas till de förlag som inte har avtal med författarna. Men kulturminister Marita Ulvskog är tveksam. – Att dra in litteraturstödet för att sätta press på förlagen är inte det rätta att göra i dag. Alla förlorar på det. Medborgaruppropet spreds under bokmässan. Göran Tunström, Per-Olov Enquist, Louise Boije af Gennäs och Jan Myrdal var bland de första undertecknarna. Författarförbundet vill också ha fasta bokpriser, sänkt bokmoms och ett ökat stöd till biblioteken enligt norsk modell. Gamla välkända krav. Mer militant framtoning har de unga och arga författarna som bildat ett nätverk. Initiativtagaren Gabriella Håkansson vill utplåna orättvisorna. – Vi författare tjänar minst av alla i branschen. Vi måste få bättre betalt för vårt arbete

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.