Tillbaka

Lea Ypi tilldelas Ondaatjepriset

2022-05-05
av TT/Litteratur
Foto: Stuart Simpson/Penguin Random House

Författaren Lea Ypi tilldelas det brittiska Ondaatjepriset, som delas ut av The Royal society of Literature – Storbritanniens äldsta litterära sällskap, skriver The Guardian.

Priset tilldelas ett verk som bäst frammanar en plats särskilda anda. Ypi får det för memoarboken Fri – en uppväxt vid historiens slut, där hon skildrar sin uppväxt i Albanien under kommunismens kollaps. Juryn framhåller att hon är en mästare på att varva de stora och de personliga skeendena. De menar också att boken fick dem att "reflektera djupt kring behovet av sanning om de berättelser vi får höra och hur vi hanterar våra liv inom de berättelserna".
Lea Ypi är en professor i politisk teori vid London School of Economics. Boken valdes också till årets bok av The Sunday Times, Financial Times, TLS, New Statesman och Spectator. Prissumman är på ungefär 120 000 kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.