Tillbaka

Levande Böcker köper IQ Media

1997-11-14
av Fredrik Lindberg
Tyska Bertelsmann säljer sin andel av spelförlaget IQ Media till Levande Böcker, utgivare av kunskapsprogram på cd-rom och Internet.

en nya konstellationen kommer att omsätta över 100 miljoner kronor på multimedia.
    - Bertelsmann investerar just nu stora pengar i framförallt teve i Europa. Väldigt lite kommer att gå till interaktiva medier, därför har vi valt att avyttra, säger ansvarige för BMG Sweden, Hasse Breitholtz.
    Levande Böcker, som startades 1993 av Jonas Ryberg och Pelle Tornell, köper BMG:s 70 procent samt Jörgen Axelsons och Mikael Hägglöfs 30 procent av IQ Media. Syftet är att satsa på den nordiska marknaden.
    - Vi kan ta större investeringar och därmed satsa mer på lokala upphovsmän som behöver en stark hemmamarknad för att kunna slå internationellt, säger Levande Böckers vd, Pelle Tornell.
    Marknaden i Norden spås växa med mellan 30 och 40 procent de närmaste åren från en omsättning i konsumentledet på 1,1 miljarder, där spel står för 900 miljoner och kunskapsprogram samt referensinformation för 200 miljoner. Levande Böcker, som i år beräknas omsätta 50 miljoner, har bland annat utvecklat programmen Mera Krakel, Bygg Bilar samt Mulle Meck och har dotterbolag i alla nordiska länder. IQ Media är bland annat känt för Backpacker, utvecklat av Tati och som uppges ha sålt i 150 000 exemplar. Bolagets omsättning har på fyra år vuxit till 70 miljoner kronor.
    Majoritetsägandet i Levande Böcker behålls av de bägge grundarna. Bland övriga ägare finns ett antal institutionella placerare. Dessutom tidigare direktören på TV 3, Mats Sundström, förre Gotia- direktören Gabriel Urwitz samt förre Saab-Scaniachefen, Leif Kylberg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.