Tillbaka

Liberalerna vill se oberoende läsråd

2020-03-05
av Kalle Laxgård
Christer Nylander.
Foto: Pressbild

Liberalerna föreslår att pengar i vårbudgeten ska avsättas för att skapa ett oberoende läsråd som ska främja barns- och ungas läsande.

– Vi behöver en fristående aktör, en helt ny aktör som kan samla breda krafter och som kan ha en mer långsiktig och strategisk roll, säger Liberalernas kulturpolitiska talesperson Christer Nylander till Sveriges Radios Kulturnytt.

Bakgrunden är den statliga utredningen Läsdelegationen som 2018 föreslog läsfrämjande insatser för att förbättra den sjunkande läsningen bland unga. Ett av förslagen i rapporten var ett läsråd.

Liberalerna vill att pengar i vårbudgeten ska användas för att bygga en oberoende läsfrämjande organisation.

– Vi behöver få in fler aktörer i läsfrämjandet, vi behöver ha företag som funderar på hur deras anställda kan läsa mer, både själva och för sina barn. Vi behöver ha fritidsverksamheter, föreningsverksamheter och civilsamhället. Många måste hjälpa till om vi ska lyfta läsningen. Då är det mycket enklare om det är en fristående aktör än om det är en del i en myndighet, säger Christer Nylander till Kulturnytt.

Båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vill se ett läsråd men har inte bestämt hur det ska utformas. Kulturnytt har sökt Centerpartiet, det fjärde partiet bakom Januariavtalet, som ännu inte tagit ställning i frågan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.