Tillbaka

Lind & Co in på Fabel men fortsatt konflikt med Storytel Norge

2019-11-08
av Kristian Lönner
Kristoffer Lind.
Foto: Sara Mac Key

I våras satte norska Storytel stopp för nya böcker från Lind & Co. Nu har förlaget fått in sina böcker på konkurrenten Fabel men konflikten med Storytel Norge är långt ifrån sin lösning.

Som SvB tidigare berättat fick förläggaren Kristoffer Lind den 8 mars i år besked av Storytel Norges vd Håkon Havik om att Lind & Co:s böcker inte längre kommer att läggas upp på strömningstjänsten. I juni i år träffades parterna i Oslo utan att komma överens, berättar Kristoffer Lind.

– Håkon Havik tog tillbaka uppsägelsen men vägrar släppa på nya titlar. Han förklarade att våra titlar inte är önskvärda, säger Kristoffer Lind.

Enligt honom bottnar konflikten med Storytel Norge i att Cappelen Damm, som är delägare av Storytel Norge, inte vill ha konkurrens.

– Håkon Havik är visserligen vd för Storytel men han representerar som det verkar i första hand Cappelen Damms intressen. Det är absolut uppenbart.

Lind & Co hade som plan att storsatsa på den norska ljudboksmarknaden med omkring 150 nya titlar. Förlaget har också sedan juli månad kunnat börja släppa på sina böcker på Fabel som är den andra norska ljudbokstjänsten och som ägs av Gyldendal och Aschehoug.

För Kristoffer Lind har det blivit tydligt att bokmarknaden fungerar annorlunda i Norge än i Sverige.

– Det finns en protektionism och de vill inte ha in svenskarna. Sedan är det politik. Streamingtjänsterna är kritiserade i Norge där man kramar sina fasta bokpriser och streaming är inte fasta priser. Bokförsäljningen minskar medan streamingen ökar och förlagen får ganska lite betalt. Det finns en rädsla för att streaming ska förstöra.

Kom problemen i Norge som en överraskning för dig?

– Det var faktiskt en chock. Förlagen är som gangsters. Norge är hopplöst. Det är ett land där det inte går att konkurrera.

Har du någon fortsatt kontakt med Storytel Norge?

– Jag mejlade Håkon Havik för en tid sedan och frågade om det finns en lösning och då svarade han att han inte har tid att svara på mejl.

Håkon Havik, vd på Storytel Norge, avböjer en intervju men skriver i ett mejl till SvB:

”Som du vet uppstod en situation i våras som Storytel Norge uppfattade som ett tillitsbrott från Lind & Co:s sida. Efter samtal med Lind & Co och deras advokat fick vi sakförhållandena utredda. Storytel Norge har därför dragit tillbaka uppsägelsen av avtalen med Lind & Co och tagit in de titlar som vi tror kan ge oss fler abonnenter. Vi är också öppna för att överväga fler titlar från dem.”

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.