Tillbaka

"Lite lustigt att Stordalen bygger ett Bonnier-imprint"

2019-03-18
av Per PeKå Englund
Håkan Rudels, vd för Bonnier Books och Bonnierförlagen, uttalar sig om att Petter Stordalen gjort sin fjärde värvning.
Foto: Sara Mac Key

Håkan Rudels kommenterar att en fjärde hög chef lämnar för att börja på Strawberry Publishing:

– Det är ju faktiskt lite lustigt att Petter Stordalen bygger ett Bonnier-imprint i Sverige, säger Bonnierförlagens vd till Svensk Bokhandel.

Det var den 13 februari som Forum-trion Anders Sjöqvist, Karin Linge Nordh och Sara Lindegren sade upp sig för att börja på Petter Stordalens Förlagsgrupp i Sverige.

Nu står det klart att Rebecka Leffler, också hon från Bonniers, blir Strawberry Publishings svenska vd.

Vad har du för kommentar till det?

– Jag har ju jobbat med Rebecka i många år och har stort förtroende för henne. Så till att börja med vill jag säga att det är tråkigt att hon slutar, säger Håkan Rudels.

Hur påverkar det Bonnier Books och Bonnierförlagen?

– Det är ändå så att ju närmare man är den dagliga verksamheten desto stökigare blir det i organisationen om man slutar. När det gällde de på Forum, så stod plötsligt en massa författare utan förläggare och vi måste snabbt kunna berätta för dem vem de ska jobba med istället. När det gäller en övergripande chef påverkas inte lika många människor lika påtagligt. 

Men Brillbee ingår ju ändå i den stora sammanslagningen mellan Forum och Bonnier Fakta.

– Anna-Lena (Hernvall) och Adam (Dahlin) ville flytta in Brillbee där, så det gjorde vi. Men det blir i alla fall inte lika stökigt som när förläggare försvinner.

Vad tror du händer nu i Strawberry Publishing?

– Det blir väl som i Norge. Uppenbarligen slutar några på något förlag och börjar hos dem. De kanske köper några förlag. Men jag har ju egentligen ingen aning och är lagom intresserad. Det viktiga är ju ändå att de första två åren kan ett nystartat förlag med mycket pengar knappt förlora. Under den tiden värvar de anställda från andra förlag och säkrar spännande författare. Därefter är det konkurrens på vanligt sätt. 2021 är Strawberry ett förlag bland andra tror jag.

Kan du vidareutveckla det du sa om Bonnier-imprint?

– Det är ett gott betyg åt vår organisation att Stordalen värderar våra medarbetare så högt. Politiken värvade också en nyckelperson med bakgrund från Bonniers när de startade Polaris här i Sverige. Då var det också mycket surr om hur det skulle bli. Nu efter några år vet vi hur det blev. Polaris är ett förlag bland många förlag i Sverige, säger Håkan Rudels.

Det har ryktats om att Stordalen skulle ha en mullvad på Bonniers som pekat ut bra folk åt honom. Kommentar?

– Larvigt! Vill Stordalen ge ut kommersiellt gångbara böcker, så förstår jag att han tittade på Forum. Våra förläggare är ju inte precis i hemlig tjänst. Så det är inte särskilt förvånande eller dramatiskt att Strawberry hittade dem, säger Håkan Rudels.

Hur ser du på att Stordalen värvat från er?

– Jag förstår ju att ni och andra skriver om det och att det är spännande att en ny aktör rör om i grytan. Men jag tycker det är olyckligt att det fokuseras för mycket på namn som Stordalen, Tellander och Rudels i artiklarna. Det är trots allt författarna som är grunden i vår bransch. Det vore tråkigt om det skrevs mindre om de personer som är grunden till att vi finns. Och när det gäller det affärsmässiga kan jag bara säga att vi på Bonniers inte kan anpassa vår strategi efter en ny aktör. Vi ska fortsätta göra vår grej på vårt sätt och utveckla verksamheten, särskilt där vi tror att det finns tillväxt, säger Håkan Rudels.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.