Litterära skyltarna 30 år – "Ska finnas kvar länge"
Vinden viner utanför Bergsunds strand nummer 23. Rebecca Medici, projektledare för Stockholms litterära skyltar, blickar upp mot den blekgula funkisfasaden.
– Nellys Sachs citat är inte direkt kopplat hit men det var en plats hon bodde på under väldigt lång tid.
Adressen på Södermalm var Nobelpristagaren Nelly Sachs hem i närmare 30 år. Invid porten sitter redan en plakett som uppmärksammar detta. Och snart ska den få sällskap.
Tillsammans med Karolina Ramqvist och Inger Edelfeldt är Nelly Sachs den senaste att föräras en litterär skylt i Stockholm. Författarens namn, ett citat ur ett verk och en kort bakgrund.
Tidigare i år beslutades också att Petrus Dahlin, Mona Monasar och Alejandro Leiva Wenger får skyltar uppsatta runt om i staden.
Så många som i år brukar de nya skyltarna inte vara.
– Eftersom de fyller 30 i år gör vi en extra stor satsning på dem, säger Rebecca Medici.
Den ursprungliga idén kom från kulturborgarrådet Per Sundgren och regissören Bo Widerberg. Kulturförvaltningen, som ville lyfta stockholmsskildringar, gick i gång på idén.
I dag sitter 87 skyltar uppe eller är på väg upp. Många av författarna hör till våra mest kända. Astrid Lindgren, Ivar Lo-Johansson, Hjalmar Söderberg har alla sin skylt. Strindberg har två.
Hur väljer ni?
– Det finns en urvalsgrupp på fem personer som pratar jättemycket litteratur och vänder på alla stenar, säger Rebecca Medici.
Systemet är nytt sedan 2021. Själv har hon, till vardags producent på Stockholms stadsbibliotek, jobbat med skyltarna sedan i oktober förra året.
– Jag jobbar mycket med programverksamhet på biblioteket och dit kommer människor för att delta i olika program de är intresserade av, medan de litterära skyltarna möter många stockholmare i deras vardagsliv. Dessutom har innehållet på skyltarna ett långt tidsperspektiv, vilket är viktigt för urvalet: Tycker vi att det här är angeläget om fem år?
Det är få nya författare bland skyltarna. Är det för att texten måste bevisa att den tål tidens tand?
– Vi har några i år som är lite nyare, så jag tror att vi håller på att lätta lite på det. Men med en ödmjukhet inför att tiderna förändras och att det som är angeläget nu inte behöver vara det om tio år, säger Rebecca Medici.
Har någon tagits bort?
– Ja, en skylt har försvunnit och den kommer inte att sättas upp igen.
Rebecca Medici är fåordig om händelsen men bekräftar att det utvalda citatet på skylten, anses problematiskt. I citatet förekommer n-ordet. En möjlighet, säger hon, är att Kerstin Ekman får en skylt med ett annat citat, uppsatt på en annan plats i staden.
Viktigt är dock att skyltarna ska finnas över hela Stockholm. I dag finns överlägset flest på Södermalm. Den manliga dominansen är också påfallande, varför man nu även aktivt lyfter fler kvinnliga författare.
I dag samlas en lista över alla skyltar på stadens initiativ Stockholmskällan. Till hösten lanseras även en ny app för att göra dem mer tillgängliga.
– Appen ska lyfta skyltarna och även visa olika typer av vandringar. Vill du gå skräckspåret eller kärleksspåret? Fördjupa dig i ett författarskap? Det är roligt, för på ett sätt står skyltarna för sig själva men de pratar också med varandra, säger Rebecca Medici.
Den kommande appen är också den en del av 30-årsjubileet. Bland övriga punkter i satsningen finns en omröstning där stockholmarna själva får nominera skyltar. Kulturfestivalen ska innehålla flera aktiviteter, bland annat skyltworkshops för barn. Och så ska extra många skyltar sättas upp.
Att få upp skyltarna är dock lättare sagt än gjort. De ska finnas i anslutning till en plats som är kopplad till författaren eller verket. Platsen ska också vara fin och tillgänglig.
– Det har jag lärt mig att man kan få svaret ”den här plätten äger kyrkogårdsförvaltningen”, eller så är det en massa grejer i marken så den kan inte stå där, säger Rebecca Medici.
Utöver den bortplockade skylten, finns det några skandaler genom historien?
– Jag har hört att några författare varit väldigt engagerade i precis exakt var skylten ska stå, och eftersom det finns regler – som sådana saker som att bussen måste kunna komma förbi – så vet jag att det tagit väldigt –
Hon upprepar och betonar ordet ”VÄLDIGT”.
– långt tid för vissa skyltar att komma upp. Jättemånga år.
Som vilken?
Rebecca Medici skrattar.
– Men det är ju skvaller! När jag började tyckte jag det tog otroligt lång tid innan skyltarna kunde komma upp. Men nu förstår jag varför. De är ju något som ska finnas kvar länge.
Vad tyckte du om artikeln?